zaświadczenie ze szkoły długo po wezwaniu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 05 paź 2015, 8:23

wezwałam strone do dostarczenia zaświadczenia ze szkoły do 23.09.2015 w związku z art.162 par.1 pkt 2 . w terminie oczywiście nie dostarczyli, tylko 02.10.2015 r.. Świadczenia we wrześniu wstrzymałam, czy teraz mogę wypłacić czy powinnam uchylić decyzje???? Wypłaty mamy pod koniec października, jak to jest???
kasia7

Napisano: 05 paź 2015, 8:26

kasia7 pisze:do 23.09.2015 w związku z art.162 par.1 pkt 2 .
Skąd ten termin? Przecież jak osoba złoży nowy wniosek w październiku to też trzeba przyznać. Po co takie zabawy z dziwnym terminem, uchylaniem, itd... ?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 paź 2015, 9:07

w decyzji 2014/15 miałam warunek żeby dostarczyli do 10 września. Nie dostarczyli w terminie to wezwałam. Do wezwania się nie dostosowali, tylko doniesli 2.10 zaświadczenia, a wstrzymałam zr (dziecko 20 lat), dojazd i rrs. Czy za wrzesień wypłacić wstrzymane świadczenia w październiku, bo jesli kolejny wniosek + zaświadczenie ze szkoły byłby złożony 2.10 to wtedy od października bym przyznała?
kasia7

Napisano: 05 paź 2015, 10:03

Byle kwit z datą wrześniową był. Stan faktyczny jest taki, że dzieciak we wrześniu się uczył. Oświadczenie z datą wrześniową możesz odebrać- najlepiej z 30 września.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2015, 10:59

Robicie sobie problemy tymi warunkami, wstrzymaniami itd. Nie za bardzo jest na to podstawa prawna. Teraz druk wniosku zawiera wszystkie potrzebne oświadczenia, a rozporządzenie określa, że oświadczenie o uczęszczaniu jest wystarczającym dokumentem do przyznania świadczenia, czyli jeśli we wniosku są wypełnione punkty IV i V to wstrzymanie wypłaty i dawanie warunków jest niezgodne z prawem, no i to jest niewykonanie prawomocnej decyzji administracyjnej którą organ jest związany tak samo jak strona. Jedyne uregulowane przypadki wstrzymania wypłat określa art. 28. W Twojej sprawie ewidentnie świadczenia za wrzesień się należało, więc raczej musisz wypłacić - i obyś nie musiała się nikomu tłumaczyć, czemu nie zrealizowałaś wypłaty w tym miesiącu w którym powinnaś.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2015, 11:02

Są większe grzechy, niż opóźnienie wypłaty. Generalnie świadczenia poszły we wrześniu, tylko nie wszystkie. Ja też jadę na warunkach i 162 kpa. Łatwiejsze to niż zganiać 200 ludzi we wrześniu. Za jaja by mnie powiesili, gdybym na gębę wszystkim wypłacił. Życie brutalnie weryfikuje uczniów. 1/5 zawsze odpada.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2015, 11:07

Jest zgodne z prawem dawanie warunków. My stoimy na straży prawidłowego wydawania środków, a ostrożności nigdy za wiele. Mamy prawo wstrzymać, mamy prawo uchylić, mamy prawo być podejrzliwymi w ewidentnych przypadkach. Ustawa nam daje możliwość wykorzystania kpa w sprawach nieuregulowanych.

To te oświadczenia z wniosku to psu o kant dupy potłuc. Czym jest oświadczenie? A no oświadczenie potwierdza stan faktyczny. Jest dokumentem. A czym jest oświadczenie o czymś co zrobię za rok? Oświadczam, że za rok o tej porze zjem słoik ogórków kiszonych. A jak nie zjem to co? A no g...o.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2015, 11:07

my też dajemy warunki mimo pewnych ułomności prawnych takiego rozwiązania, ale z terminem do 31 października. Jak nie przyniosą to decyzja sobie wygasła i nic nie trzeba już robić ;) A jakbyśmy się mieli bawić w uchylenia, NP czy inne wynalazki tu prezentowane to by nas chyba szlag trafił...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 paź 2015, 11:12

A jak nie doniosą? Żeby za wrzesień nie wypłacić, to dziecku, które dalej się nie uczy trzeba decyzję uchylającą z datą wrześniową robić.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2015, 11:19

akurat jak przyniósł zaswiadczenia to byłam na zwolnieniu, ale sprawdziłam, są z data wrześniową więc pod koniec października wypłacę wstrzymane we wrzesniu świadczenia:) troche ich wstrzymam, bo ludzie myslą że my ich że wszystkim bedziemy pilnować i im przypominać, jakbyśmy wrózkami byli a i tak potrafią na nas powiedzieć....no i tel też nie chcą odbierać...wniosków nie czytają, decyzji tym bardziej, bo jak przyznane to po co....
kasia7

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x