Niezgodne z prawem.west pisze:a też jadę na warunkach i 162 kpa.
Sorry, nie chodzi o to, że ma być łatwo, tylko ma być zgodnie z przepisami.west pisze:Łatwiejsze to niż zganiać 200 ludzi we wrześniu.
kto?west pisze:Za jaja by mnie powiesili, gdybym na gębę wszystkim wypłacił.
Nie jest.west pisze:Jest zgodne z prawem dawanie warunków.
Tak, ale brak należnej wypłaty to jest nieprawidłowe wydawanie środków.west pisze:My stoimy na straży prawidłowego wydawania środków
Wstrzymanie określone w art. 28 jak najbardziej i żadne inne.west pisze:Mamy prawo wstrzymać, mamy prawo uchylić
Ja tych wniosków nie projektowałem, skoro jest to trzeba stosować i korzystać.west pisze:To te oświadczenia z wniosku to psu o kant dupy potłuc.
To przyjdziesz powiedzieć, że nie będziesz jadł - dokładnie tak samo ma zrobić strona której dziecko nie pójdzie do szkoły, jeśli nie przyjdzie, kasa pójdzie a ty się dowiesz, to robisz NP. Tyle.west pisze:A jak nie zjem to co?
I Ty przynajmniej zdajesz sobie sprawy z ułomności tego rozwiązania i dajesz logiczny termin. Chociaż tyle.Tom. pisze:my też dajemy warunki mimo pewnych ułomności prawnych takiego rozwiązania, ale z terminem do 31 października.
Ja wolę robić dużo fajniejszych rzeczy niż siedzieć na forum i tłumaczyć, że urzędnik działa zgodnie z prawem, a nie obok. Prawa należy przestrzegać bezwzględnie. Wyjątki od tej reguły rodzą patologie, a te kolejne wyjątki, i kolejne patologie, i się w końcu tak człowiek zapętla, że prawo staje się nieistotne.kasia7 pisze: ja też wolę pisać te warunki niz później sie bujać z decyzjami uchylajacymi
No teraz to mnie rozbawiłeśwest pisze:taka interpretacja jest bardziej święta niż ustawa.
Stary, myśląc w ten sposób powinieneś to weryfikować co miesiąc, zawsze przed wypłatami, przecież ZR też się należy jeśli pełnoletnie dzieci się uczą - a skąd wiesz, że się uczą? Szkoły Cię za każdym razem informują, że dziecko nie chodzi? Bzdura i tyle. U nas na przykład są takie fajne darmowe szkoły teraz jakieś licea albo inne policealne, skąd ja wiem, że tydzień po dostarczeniu zaświadczenia się ten delikwent nie przestanie uczyć? Widzisz, sprawa wygląda tak, że strona jest zobowiązana do informowania o zmianach, każdych mających wpływ na prawo do świadczenia, Ty jako urzędnik masz obywatelom ufać tak samo jak ufa im ustawodawca. Sorry, ale PRL już się skończył i trzeba mentalnie z niego wyjść, nie kultywujmy mentalnego urzędniczego betonu, jesteśmy w Europie, mamy się rozwijać i takie tam, a nie cofać do epoki urzędowych zaświadczeń o wszystkim do wszystkiego. Klienci mają zrozumieć wagę oświadczenia jako takiego samego dokumentu jak każdy inny, jeśli skłamią - jest procedura.west pisze:Puszczenie 10 000 polskich złotych, bo się nie zweryfikowało, czy uczniowie się uczą, czy nie jest dla mnie i dla moich przełożonych niedopuszczalne.
Podaj podstawę prawną.west pisze:Do wypłaty dodatku na dojazd, czy rozpoczęcie roku szkolnego pełnoletnich musisz mieć kwit ze szkoły, albo chociaż aktualne oświadczenie. Bez takowego kwitu potwierdzającego aktualny stan faktyczny bezprawnie płacisz świadczenia.