zatrudnienie do 300 +jak u was?

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
św-pomoc
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: zatrudnienie do 300 +jak u was?

Post autor: św-pomoc »

Dużo pisać nie trzeba. Jestem właśnie takim Panem Jerzym :(
Awatar użytkownika
MartaW
Referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: MartaW »

Ja mam trochę więcej niż 1600 zł na rękę, ale robię wszystko w ops - wszystkie świadczenia sama, pocztę, odbieram telefony, dbam o to, żeby były wnioski, nie chodzę na zwolnienia lekarskie, bo inaczej szef mobinguje. I jak czytam te komentarze pod artykułem, to aż mnie korci żeby rzucić tą robotę w piz... I wtedy ciekawe co napiszą, jak jedyna pani która to w gminie robiła i która się na tym znała zniknie im z pola wiedzenia. Nie dostaną swoich świadczeń to docenią naszą pracę!
Kto pyta, nie błądzi.
Awatar użytkownika
kotbehemot
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kotbehemot »

słonecznik pisze:Dlatego umowa zlecenie czy o dzieło odpada , bo trzeba będzie robić to po godzinach. Wolę już dodatek zadaniowy czy jak to się nazywa, bo taka prawda, że to ile zarobimy na czysto wyjdzie dopiero po zatwierdzeniu ostatniej listy wypłat czyli w listopadzie .
Ostatnia listę wypłat możesz zatwierdzić w......styczniu.
Wnioski są składane do listopada i na wnioski złożone w wrześniu, październiku i listopadzie masz dwa miesiace na rozpatrzenie
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

Jak najbardziej z kasy na obsługę 300 mogą być umowy cywilnoprawne np. z pracownikami zatrudnionymi na etatach do 500+ i nie istnieje żadna, ale to żadna podstawa prawna, wskazująca, że wykonywanie takiej umowy cywilnoprawnej musi się odbywać po godzinach pracy. To jakiś kolejny z d... wymysł nie wiadomo kogo
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

no w ramach 8 godzin będzie pracował jednocześnie na umowę zlecenie i umowę o pracę :lol: :lol: :lol: :lol:

https://gratka.pl/regiopraca/portal/por ... pracodawcy
https://www.prawo-pracy.pl/umowa_o_prac ... p-987.html
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

u nas dodatek wrzesień i listopad
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

Fajne artykuliki zalinkowałeś de charette tylko w żadnym razie nie dostarczają argumentów przeciwko temu co napisałem wyżej - przypominam: z d... jest wymysłem to że niby nie mogę mieć umowy o prace z zakresem obowiązków realizacja 500+, a dodatkowo np. o 1 lipca do 31 grudnia umowy zlecenia albo dzieło na dodatkową robotę 300+ I mogę sobie to robić w godzinach pracy etatu na 500+. Jak najbardziej jest taka możliwość i nie ma żadnej podstawy prawnej do formułowania tezy, ze to zabronione, poza gadkami typu: "nie powinno tak być, nie wypada, nie można i inne tego typu subiektywne bzdury
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

opsxyz22 pisze:Fajne artykuliki zalinkowałeś de charette tylko w żadnym razie nie dostarczają argumentów przeciwko temu co napisałem wyżej - przypominam: z d... jest wymysłem to że niby nie mogę mieć umowy o prace z zakresem obowiązków realizacja 500+, a dodatkowo np. o 1 lipca do 31 grudnia umowy zlecenia albo dzieło na dodatkową robotę 300+ I mogę sobie to robić w godzinach pracy etatu na 500+. Jak najbardziej jest taka możliwość i nie ma żadnej podstawy prawnej do formułowania tezy, ze to zabronione, poza gadkami typu: "nie powinno tak być, nie wypada, nie można i inne tego typu subiektywne bzdury
u,owa o pracę jest na 8 godzin, jezeli w tym czasie robisz zlecenie, to zabierasz czas z tych 8 godzin. Ponadto czy taka umowa zlecenia nie ma cech umowy o pracę?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

nie wolno w tych samych godzinach pracować jednocześnie na etacie i w oparciu o umowę cywilnoprawną. Godziny nie mogą ze sobą kolidować

poczytaj:
https://www.vademecumkadrowego.pl/artyku ... cenie.html
ze szczególnym zwróceniem uwagi na:
"Wątpliwe byłoby natomiast wykonywanie - nawet za zgodą pracodawcy - prac zleconych w umowie zlecenia w etatowym czasie pracy. Praca na rzecz więcej niż jednego pracodawcy może bowiem odbywać się w tym samym okresie (miesiącach, latach), ale nie w tych samych godzinach. Pracownik zobowiązuje się w umowie o pracę do pracy na rzecz danego pracodawcy, wykonywanie więc w jej ramach innego zatrudnienia przeczyłoby realnemu wykonywaniu umowy".

dodatkowo jak może być umowa zlecenie jak wszelkie znamiona takiej umowy świadczą, że to umowa o pracę

Polecam kodeks pracy:
Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.

§ 11. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.

§ 12. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w w § 1.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

toż kierownik da zlecenie to da to w ego kwestii a nie naszej
my musimy i tak zrobić swoje
większość z nas i tak siedzi po godzinach więc jak kto to rozwiąże to już raczej indywidualne decyzje
ODPOWIEDZ