zawaliłam sprawę i terminy. Matka pobiera wychowawczy na dziecko i czerwcu urodziła kolejne dziecko. Akt urodzenia ojciec dziecka dostarczył mi w lipcu. Dodałam dziecko w systemie, przeliczyłam dochód rodziny, dałam ojcu druk podania o uchylenie dodatku z tytułu wychowawczego. Oni oczywiście podania nie przynieśli a ja o sprawie zapomniałam. Przypomniała sobie przy wypłatach. Zablokowałam wychowawczy. I co teraz - czy wzywam matkę do złożenia wyjaśnień dotyczących wychowawczego - zakończyła czy przerwała celem ustalenia ewentualnego uzysku. A drugim torem zrobić wszczęcie do uchylenia dodatku przyznającego wychowawczy bo obecnie jest przecież na zasiłku macierzyńskim? Pomóżcie
wezwij ją niech złoży wyjaśnienia albo od razu zrób wszczęcie i uchyl wychowawczy od dnia poprzedzającego dzień urodzenia dziecka. Tylko, że wtedy musiałabyś chyba sama wystąpić np. do Zus-u z wnioskim o udzielenie informacji o zasiłku macierzyńskim.
jak masz akt urodzenia kolejnego dziecka to uchylenie dodatku z urzędu ... ja tak robię, nie czekam na podanie o uchylenie .... ups grzmi za oknem
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
A z czego chcesz robić uzysk? z tego co rozumiem to ona nie straciła pracy po wychowawczym i nie masz po co robić uzysku, uzysk z macierzyńskiego jest po utracie zatrudnienia. Także uchylasz i nie doliczasz już nic.