zawarcie kontraktu socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 lip 2023, 9:27

Pan X w dniu 03.04.2023 r. złożył wniosek o pomoc w formie schronienia. Wystąpiłam do organu właściwego o przeprowadzenie wywiadu i zawarcie kontraktu socjalnego. 29.05.2023 r. otrzymaliśmy informację, że Pan w dniu 19.05.2023 r. zrezygnował z pobytu w placówce w związku z tym uchyliliśmy decyzję.
Pan X w dniu 04.07.2023 r. ponownie złożył wniosek o pomoc w formie schronienia. Ja ponownie wystąpiłam do organu właściwego o przeprowadzenie wywiadu i zawarcie kontraktu socjalnego. Otrzymałam informację z właściwego OPS, że poprzednio był przeprowadzany wywiad (cz. I) i teraz należy przeprowadzić cz. IV, a to powinien zrobić pracownik socjalny ze schroniska. Ponadto był zawarty kontrakt w kwietniu 2023 r. i jest aktualny do końca grudnia 2023 r. i nie ma podstaw zawarcia kolejnego kontraktu.
Wiem, że IV może przeprowadzić pracownik socjalny ze schroniska na podst. Rozporządzenia, ale czy faktycznie nie ma potrzeby zawierania nowego kontraktu? Pomimo nowego wniosku o przyznanie pomocy?
Zofia123
Praktykant
Od: 06 maja 2018, 21:50
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 12 lip 2023, 12:31

Po pierwsze – na podstawie art. 48a ust. 2a ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) - przyznanie osobie bezdomnej tymczasowego schronienia w schronisku dla osób bezdomnych przez gminę miejsca jej pobytu, na podstawie art. 101 ust. 3, nie wymaga podpisania przez osobę bezdomną kontraktu socjalnego.

Jeżeli natomiast w tej sprawie nie zachodzą przesłanki z art. 101 ust. 3 ustawy i kontrakt ma być jednak zawarty, to art. 48a ust. 2 ustawy o pomocy społecznej mówi tylko ogólnie o tym, że schronisko zapewnia schronienie osobom bezdomnych, które podpisały kontrakt – nie ma tam nic o konieczności zawierania kontraktu do każdego wniosku czy decyzji. Skoro kontrakt był już podpisany wcześniej i jest aktualny, to nie ma problemu.

Poza tym - zgodnie z art. 108 ust. 1a ustawy o pomocy społecznej - kontrakt socjalny z osobą bezdomną zawiera pracownik socjalny ośrodka pomocy społecznej właściwego ze względu na miejsce pobytu osoby ubiegającej się o świadczenie, który odpowiada za realizację oraz ocenę realizacji działań zawartych w kontrakcie (…). Zatem to OPS w miejscu pobytu bezdomnego, a nie Wasz OPS - odpowiada za ten kontrakt i skoro oni twierdzą, że wszystko jest w porządku, kontrakt nie został zakończony i jest nadal w realizacji, to czym się przejmować ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x