zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 9    [ Posty: 88 ]

Napisano: 04 wrz 2017, 10:43

Czy robicie już - w związku z decyzjami na nowy okres - zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa?
Gwidon
Praktykant
Od: 31 sie 2017, 8:50
Zajmuję się: FA

Napisano: 04 wrz 2017, 10:46

jak zrobię decyzje to zrobię zawiadomienie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2017, 13:42

Ja będę robiła. P. Wardach na szkoleniu powiedział, że nowelizacja kk nic nie zmieniła jeżeli chodzi o nasze postępowanie, ponieważ zawsze to powinno być robione (zawiadomienia), tylko mogliśmy się wyprzeć tym, że był zapis o uporczywym uchylaniu. Kontaktowałam się z Policją i Pani ma mi dać wytyczne, jak tylko skontaktuje się z Prokuratorem co powinno być zawarte itp., żeby nie musieli nas wzywać, ponieważ na wniosek o ściganie nie trzeba wzywać, ale przy zawiadomieniach muszą.
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54

Napisano: 04 wrz 2017, 13:55

de Charette pisze:jak zrobię decyzje to zrobię zawiadomienie
do każdej przyznajacej decyzji bedziecie robic zawiadomienia ?
wczesniej ktos tu wspomniał ze tylko wtedy kiedy wydamy decyzje uchylającą
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2017, 10:56

beatab pisze:
de Charette pisze:jak zrobię decyzje to zrobię zawiadomienie
do każdej przyznajacej decyzji bedziecie robic zawiadomienia ?
wczesniej ktos tu wspomniał ze tylko wtedy kiedy wydamy decyzje uchylającą
Do każdej
KK Art. 209 § 3 Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.
KPK Art. 304. [Obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa]
§ 1. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepisy art. 148a oraz art. 156a stosuje się odpowiednio.
§ 2. :arrow: Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.

Wydaje mi się że niezawiadamianie prokuratury podpada pod odpowiedzialność majątkową za rażące naruszenie prawa więc ja bym z tym zbytnio nie czekał :mrgreen:
Hun-Gurrr
Praktykant
Od: 01 wrz 2017, 13:18

Napisano: 06 wrz 2017, 8:49

A czy do decyzji odmownych też mamy pisać takie zawiadomienie ?
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2017, 8:58

Violla pisze:A czy do decyzji odmownych też mamy pisać takie zawiadomienie ?
Biorąc pod uwagę art. 209 § 3 Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu. to wydaje mi się że nie. Ale zapewne są tu ludzie mający większą wiedzę ode mnie ;)

I jest jeszcze art. 304 kpk § 1. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepisy art. 148a oraz art. 156a stosuje się odpowiednio. ale nie wiem :roll:
Hun-Gurrr
Praktykant
Od: 01 wrz 2017, 13:18

Napisano: 07 wrz 2017, 11:44

ja robię do każdej nowej decyzji przyznającej, ale piszę po uprawomocnieniu dopiero
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 08 wrz 2017, 8:44

To, co to ma w końcu być - " zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa?", " zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa?"
Selenit
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 8:32
Zajmuję się: Św, FA, Sr

Napisano: 11 wrz 2017, 14:26

Selenit pisze:To, co to ma w końcu być - " zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa?", " zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa?"
To tylko semantyka. Różnica taka sama jak pomiędzy nazwami "kartofel" i "ziemniak". Istotne jest właściwe wskazanie podstawy prawnej i okoliczności, na podstawie których kierujemy takie zawiadomienie. Uważam, że z tych dwóch poprawną formą jest "zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa", ponieważ nie jesteśmy właściwi do stwierdzenia czy rzeczywiście mamy do czynienia z popełnieniem przestępstwa. Od tego jest prokuratura i sąd. My dajemy jedynie sygnał, że na podstawie posiadanych przez nas wiadomości, mogło dojść do popełnienia przestępstwa.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37

Strona 1 z 9    [ Posty: 88 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x