zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 9    [ Posty: 88 ]

Napisano: 24 paź 2017, 11:49

A czemu wystawiacie zawiadomienia wszystkim dłużnikom ????????? Ustawa mówi (art.5 ust.3), że
3. W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych

- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Więc rozumiem z tego, że jeśli złożył oświadczenie, jest zarejestrowany cały czas w PUP to nie wszczynam postępowania dotyczącego uznania go za uchylającego się a co za tym idzie nie mogę złożyć wniosku o ściganie ???????????
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2017, 12:11

Ty piszesz zupełnie o czym innym
my cały czas mówimy o zawiadomieniach wysyłanych przez organy właściwe wierzyciela po nowelizacji kodeksu karnego
Ty mówisz o postępowaniu wobec dłużnika jako organ właściwy dłużnika
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 paź 2017, 9:14

raczej nijak się ma art. 3 ust. 5

Ja mam tak:
PROKURATURA REJONOWA
...
...

Na podstawie art. 209 par 3 Kk w związku z art. 2 pkt 10 oraz art. 15 ustawy z dnia UOPOUDA,
...OWWW.... informuje że zostało przynane świadczenie z f./a na rzecz osoby/osób uprawnionej/ych:
.............
Ponadto informuję że na ww. zostało przyznane świadczenie rodzinne
Przedstawiciel ustawowy osoby uprawnionej zam........
Dłużnik alimentacyjny zam......................
Postępowanie egz. prowadzi....KMP.....

Zgodnie z art. 209 par 3 KK, . jeżeli pokrzywdzonemu..............

otrzymują :
1)adresat + załącznik ( decyzja przyznająca świadczenie)
2)aa
i tyle
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 9:29

nie art.3 ust.5 ale art.5 ust.3 :)

Dzięki za wzór
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 10:31

Agniecha2 pisze:nie art.3 ust.5 ale art.5 ust.3 :)

Dzięki za wzór
zawiadomienie jest od strony wierzyciela
więc żaden z art. postępowania wobec dłużnika nie pasuje
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 12:38

czy wysyłanie zawiadomienia w sprawie dłużników którzy zamieszkują za granicą i adres zamieszkania nie został za granica ustalony
akloiw80
Praktykant
Od: 10 lut 2015, 11:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 13:49

ja wysyłam zawiadomienia także w przypadku tych dłużników dla których nie mam ustalonego adresu; być może prokuratura ich poszuka :)
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 15:37

gopsianka pisze:ja wysyłam zawiadomienia także w przypadku tych dłużników dla których nie mam ustalonego adresu; być może prokuratura ich poszuka :)
brawo Ty
też mam taki zamiar i wobec dłużników którzy nigdy nie zamieszkiwali na terenie naszego kraju również
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2017, 8:03

eMGie pisze:
gopsianka pisze:ja wysyłam zawiadomienia także w przypadku tych dłużników dla których nie mam ustalonego adresu; być może prokuratura ich poszuka :)
brawo Ty
też mam taki zamiar i wobec dłużników którzy nigdy nie zamieszkiwali na terenie naszego kraju również
a do nas dzwonił prokurator wczoraj i mówił że nie wysyłać do nich zawiadomień tylko na policję bo oni i tak nic nie robią postępowanie przeprowadza policja i im tylko robotę robimy ... ahh nie miły pan był ...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 26 paź 2017, 10:20

My też wysyłamy bezpośrednio na Policję, a za dłużnikami, którzy są za granicą będą wysyłane listy gończe
Michalina26
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 mar 2017, 10:54
Zajmuję się: FA

Strona 4 z 9    [ Posty: 88 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x