zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 8 z 9    [ Posty: 88 ]

Napisano: 24 lis 2017, 17:58

A jak to u was zostało rozwiązane organizacyjnie? Kto podpisuje takie pisma, jaka osoba zajmuje się tymi zawiadomieniami? Przeciez nie wynika to wcale z ustawy o FA, a wykraczanie poza swoje kompetencje też jest łamaniem prawa....
Dostaliście jakies upoważnienia do tych spraw i dodatki czy zwiększenia wynagrodzeń?
u nas jedna osoba ma fundusz, inne maja rodzinne. Jak jest to u was?
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2017, 9:17

ewa24 pisze:A jak to u was zostało rozwiązane organizacyjnie? Kto podpisuje takie pisma, jaka osoba zajmuje się tymi zawiadomieniami? Przeciez nie wynika to wcale z ustawy o FA, a wykraczanie poza swoje kompetencje też jest łamaniem prawa...
Nie musi wynikać z ustawy o FA. Zgodnie z art. 6 KPA organy administracji działają na podstawie przepisów prawa. Ponadto art. 87 Konstytucji RP, stanowi, że ustawy są źródłem prawa powszechnie obowiązującego. Tym samym, na każdym urzędniku spoczywa obowiązek wykonywania zapisów ustawowych, w tym wypadku 209KK i 304KPK - do ich realizacji nie są potrzebne żadne dodatkowe upoważnienia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2017, 11:43

a piszecie te wnioski o 3 miesiące ?
tzn pisałam 3 miesiace, 3 miesiące płaciłam jest kolejna zaległość 3 miesięczna ?
bo jakoś nie widziałam odp na to pytanie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 29 lis 2017, 10:58

czy można zrobić takie zawiadomienie w programie Sygnity?
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 04 gru 2017, 13:14

Co z sytuacją kiedy jest jeden dłużnik, a 2 wierzycielki. Do prokuratury wysyłamy jedno zawiadomienie czy 2- bo dwie odrębne sprawy.
Ewcia1
Praktykant
Od: 14 cze 2017, 11:41
Zajmuję się: FA,PS

Napisano: 05 gru 2017, 11:09

dwa zawiadomienia, do każdej decyzji
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2017, 11:47

A czy robicie kopię zawiadomienia i wysyłacie do komornika
ANTEK
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: ŚR/FA.

Napisano: 05 gru 2017, 13:19

dawid1408 pisze:a proszę zobaczyć czy mój wniosek jest dobry?

WNIOSEK
o ściganie za przestępstwo niealimentacji

Stosownie do art. 209 § 2 ustawy z 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz.U. z 2016 r. poz. 1137 ze zm.) - dalej k.k. w związku z art. 3 ust. 5 ustawy z 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2017 r. poz. 489) - dalej u.p.o.u.a, jako organ właściwy wierzyciela podejmujący działania wobec dłużnika alimentacyjnego wnoszę o ściganie Pana <<NAZWISKO DŁUŻNIKA>> <<IMIĘ DŁUŻNIKA>> PESEL: <<PESEL DŁUŻNIKA>>; zam. <<ADRES DŁUŻNIKA>> za przestępstwo określone w art. 209 § 1 k.k.

UZASADNIENIE
Dłużnik alimentacyjny <<NAZWISKO DŁUŻNIKA>> <<IMIĘ DŁUŻNIKA>> na mocy prawomocnego orzeczenia sądowego .................... sygn. akt: .................... został zobowiązany do alimentów na rzecz <<UPRAWNIENI>> w wysokości .................... miesięcznie.
Decyzją z dnia …………. nr <<NUMER DECYZJI>> przyznano świadczenia z funduszu alimentacyjnego na rzecz osoby uprawnionej/osób uprawnionych <<UPRAWNIENI>> na okres od 01-10-……… do 30-09-....... w kwocie .................... zł miesięcznie. Ogółem w ww. okresie z funduszu alimentacyjnego wypłacono kwotę .................... zł.
Łączna wysokość powstałych zaległości z tytułu zasądzonych alimentów ustalonych w wymienionym na wstępie orzeczeniu sądowym stanowi ...................., co daje równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych (albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące).
Stosownie do art. 209 § 2 k.k. ściganie przestępstwa określonego w art. 209 § 1 lub 1a k.k. następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.

Zgodnie z art. 3 ust. 5 u.p.o.u.a organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku:
1) otrzymania wniosku, o którym mowa w art. 5 ust. 1 u.p.o.u.a,
2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego,
3) umieszczenia osoby uprawnionej w pieczy zastępczej.

W opisanym wyżej stanie faktycznym i prawnym złożenie niniejszego wniosku stało się konieczne.
ma ktoś może jeszcze jakiś inny wniosek?
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 05 lut 2018, 14:29

eMGie pisze:raczej nijak się ma art. 3 ust. 5

Ja mam tak:
PROKURATURA REJONOWA
...
...

Na podstawie art. 209 par 3 Kk w związku z art. 2 pkt 10 oraz art. 15 ustawy z dnia UOPOUDA,
...OWWW.... informuje że zostało przynane świadczenie z f./a na rzecz osoby/osób uprawnionej/ych:
.............
Ponadto informuję że na ww. zostało przyznane świadczenie rodzinne
Przedstawiciel ustawowy osoby uprawnionej zam........
Dłużnik alimentacyjny zam......................
Postępowanie egz. prowadzi....KMP.....

Zgodnie z art. 209 par 3 KK, . jeżeli pokrzywdzonemu..............

otrzymują :
1)adresat + załącznik ( decyzja przyznająca świadczenie)
2)aa
i tyle
i tak jest ok?
x@x
Stażysta
Od: 29 kwie 2014, 14:05
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2018, 11:10

Ja mam pytanko: Do jakiej prokuratury wysyłacie te zawiadomienia po przyznaniu FA do tej ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela czy ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika???
dorcia333
Praktykant
Od: 23 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: FA

Strona 8 z 9    [ Posty: 88 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x