Zawiadomienie art. 209 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 24 mar 2025, 12:04

Nowaaa pisze:
21 mar 2025, 16:11
a jeżeli jest wydana decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego i był wysłany w tamtym roku wniosek o ściganie to w tym roku też jeżeli się nie stawił na wywiad to mam wysyłać wniosek o ściganie ?
Wniosek o ściganie wystawiam po wydaniu decyzji przyznającej a nie, dopiero gdy ktoś nie stawił się na wywiad.
Na podstawie art. 209 § 3 k.k. oraz art. 304 § 2 k.p.k. jesteśmy zobligowani z urzędu złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa niealimentacji, gdy przyznajemy świadczenie, którego podstawą jest bezskuteczność egzekucji alimentów, co niniejszym czynimy.
Podstawą do takiego zawiadomienia jest bezskuteczność egzekucji alimentów. Więc tak, ja robię takie zawiadomienie nawet jeśli dłużnik ma wystawioną decyzję za uchylającego, a są pobierane świadczenia z FA.
Wik7.
Referent
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 24 mar 2025, 14:16

Nowaaa pisze:
21 mar 2025, 16:11
a jeżeli jest wydana decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego i był wysłany w tamtym roku wniosek o ściganie to w tym roku też jeżeli się nie stawił na wywiad to mam wysyłać wniosek o ściganie ?
to jest inne postępowanie i ja jak przyszedł na wywiad pisze tylko informację do komornika co ustaliłam i dla oww jeżeli wierzycielka jest spoza mojej gminy.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2025, 8:22

Ja zawiadomienie robię zawsze razem z wnioskiem o przyłączenie, nie uzależniam tego od tego czy dłużnik na wywiad przyjdzie czy nie, to robię później. Zaczynam od wniosku o przyłączenie i zawiadomienia z 209 KK, zazwyczaj też od razu wzywam. Zawiadomienie utożsamiam z przyznaniem świadczeń a nie tym co dłużnik zrobi (mówię o sytuacji kiedy mamy decyzje uznająca za dłużnika)
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 27 mar 2025, 10:01

Zgodnie z art. 209 § 1 Kodeksu Karnego - kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności albo pozbawienia wolności do roku?
rownowartosc 3 swiadczen okresowych co to znaczy? ze jeego zaleglosci wynosza conajmniej 3 miesiece z wyplaconego funduszu alimentacyjnego ...,. dobrze rozumiem? jesli nie prosze o wyjasnienie . jestem nowa w funduszu..:)
referent12
Stażysta
Od: 31 maja 2016, 10:04
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x