Spłata długu przez dłużnika, co robić? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 lut 2024, 14:44

Witam wszystkich,
Z racji tego, że działam w Funduszu Alimentacyjnym od niedawna i nie miałem jeszcze takiego przypadku proszę Was o pomoc. Dłużnik spłacił poprzez komornika cały swój dług (od komornika dostałem pismo o spłacie i informację że egzekucja na dzień wystawienia pisma jest SKUTECZNA). Moje pytanie brzmi co wtedy z wypłacanym funduszem? jak wygląda ewentualna procedura ? może posiadacie wzory pism lub ewentualnie decyzji. Bardzo proszę Was o pomoc :cry:
Michael1990
Praktykant
Od: 11 kwie 2017, 15:02
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 lut 2024, 9:56

1. Wszczęcie postępowania.
2. Uchylenie decyzji
Zgodnie z treścią art. 2 pkt 11 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, osobą uprawnioną jest osoba uprawniona do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna.
Na podstawie art. 24 ust. 1 ww. ustawy organ właściwy wierzyciela może bez zgody osoby uprawnionej albo jej przedstawiciela ustawowego zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń, egzekucja stała się skuteczna, osoba nienależnie pobrała świadczenia lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
siejo21
Referent
Od: 06 lis 2023, 15:28
Zajmuję się: FA/CP/BE

Napisano: 07 lut 2024, 11:39

Dziękuje bardzo za pomoc. A posiadasz może wzór takiej decyzji?
Michael1990
Praktykant
Od: 11 kwie 2017, 15:02
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x