Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa-PILNE - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: dzisiaj, 8:21

Bardzo proszę o pomoc i zajęcie stanowiska w sprawie:
Po przyznaniu świadczenia z funduszu alimentacyjnego OPS jako organ właściwy wierzyciela kierujemy zawiadomienie na policję o możliwości popełnienia przestępstwa, do którego dołączamy : kopie decyzji FA, zaświadczenie o bezskuteczności i wyrok zasądzający alimenty. Następnie już na wniosek Policji wysyłamy pozostałe żądane przez nich dokumenty. Policja zarzuca nam , że już przy składaniu zawiadomienia zakres dołączonych dokumentów powinien być większy, łącznie z pełną dokumentacją komorniczą, której nie posiadamy. Koleżanka z innego OPS przed wysłaniem zawiadomienia na Policję pozyskuje od komornika zaświadczenie o wpłatach dłużnika, które dołącza do zawiadomienia- czy to jest prawidłowe działanie?
1. Jak to wygląda u Was ?
2. Co dołączacie do zawiadomienia?
3. Czy ustalacie czasookresy?
JEŚLI KTOS Z WAS POSIADA STANOWISKO MINISTERSTWA W TAKIEJ SPRAWIE PROSZĘ O UDOSTĘPNIENIE.
aniaanula
Praktykant
Od: 19 mar 2025, 14:24
Zajmuję się: FA/SR/DM/CP

Napisano: dzisiaj, 8:35

Dostarczam tak jak ty - kopia decyzji, zaświadczenie o bezskuteczności i wyrok ( z pieczątką zogdnie z oryginałem)
Następnie dostaje pismo od Policji że interesuje ich egzekucja komornicza za podany okres i generuje sobie każdego po kolei w sygnity ( wpłaty dłużników) i to tyle. :)
Wik7.
Stażysta
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: dzisiaj, 9:06

Ja też wysyłam wyrok, decyzje, zaświadczenie o bezskuteczności i jeszcze robię w systemie zestawienie danego dłużnika na dzień zawiadomienia. Jeżeli jestem zarówno OWD a był wywiad alimentacyjny to jeszcze ksero wywiadu im wysyłam. Póki co nic się nie czepiali.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: dzisiaj, 10:01

W zawiadomieniu - na żądanie Prokuratury - dodatkowo odpowiadamy na pytania:
1. Czy spełniono obowiązek uzyskania informacji z centralnej ewidencji kierowców czy dłużnik alimentacyjny posiada prawo jazdy?
2. Czy skierowano wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy?
3. Czy została przesłana przez organ właściwy wierzyciela do biura informacji gospodarczej informacja o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 i 2 ww. ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów za okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Odpowiadamy, jeżeli mamy takie informacje, a jeżeli nie mamy, to piszemy, że nie mamy informacji.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x