dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 kwie 2025, 15:20

Kobieta rozstała się z mężem (rozwód w trakcie), doniosła postanowienie z sądu, przyznałam FA na dzieci. Przed rozstaniem wszyscy mieszkali razem na terenie mojej gminy. Obecnie dłużnik przebywa w schronisku dla bezdomnych w innej gminie. Na zaświadczeniu od komornika podany jest adres wierzycielki jako miejsce zamieszkania dłużnika, wiem, że go tam nie ma. Czy mimo to ja jestem OWD i ja wysyłam wezwanie na wywiad czy OWD jest gmina, na terenie, której jest to schronisko?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 24 kwie 2025, 7:26

Z czysto logicznego punktu widzenia jest to gmina, gdzie przebywa w schronisku ale oczywiście przepisy przepisami - schronisko to nie miejsce zamieszkania a jedynie pobytu, definicję OWD znamy... z kolei wiesz, że pod adresem który podaje komornik dłużnik nie mieszka więc ty również OWD nie jesteś :) reasumując wysłałabym wniosek o podjęcie działań tam gdzie on przebywa, sama takie wnioski dostaję i prowadzę postępowania.
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Napisano: 24 kwie 2025, 8:09

Bo jeszcze rozważam wysłanie na ten adres mój i żeby wróciło z adnotacją adresat wyprowadził się i żeby wtedy do komornika napisać o ustalenie adresu
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 24 kwie 2025, 9:33

Alalala pisze:
24 kwie 2025, 8:09
Bo jeszcze rozważam wysłanie na ten adres mój i żeby wróciło z adnotacją adresat wyprowadził się i żeby wtedy do komornika napisać o ustalenie adresu
też bym tak zrobiła, aczkolwiek zgadzam się z osobą wyzej ze schronisko to miejsce pobytu a nie zamieszkanie, wg mnie to dalej jestes owd w takim przypadku
Wik7.
Referent
Od: 07 sty 2025, 15:56
Zajmuję się: FA

Napisano: 24 kwie 2025, 10:12

Ja bym wysłała zawiadomienie o przyznaniu FA na adres schroniska i wniosek do tamtego OWD. Jeżeli wiesz gdzie przebywa dłużnik to dla mnie wysyłanie korespondencji na inny adres a potem pisanie do komornika o adres jest zbędnym ponoszeniem kosztów korespondencji.
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x