Czy wszystkim wysyłacie zawiadomienie o przesunięciu wydania decyzji do 15 listopada? Czy jeśli ktoś złożył wniosek np. 1 września to przesuwamy do 1 listopada?
No właśnie nie rozumiem dlaczego gross osób wysyła zawiadomienia o przesunięciu postępowania do 15 listopada skoro tak na logikę na wniosek złożony 1 września wypadałoby wydać decyzje w terminie 2 miesięcznym czyli do 1 listopada.
tylko,czy to jest sprawa szczególnie skomplikowana?
taki komentarz znalazłam
Sprawy wymagające postępowania wyjaśniającego, o których mowa w art. 35 § 3, powinny być załatwiane przez organ pierwszej instancji nie później niż w ciągu miesiąca od dnia wszczęcia postępowania. W związku z art. 12 § 2 i art. 35 § 2 należy przyjąć, że są to sprawy, których załatwienie w formie decyzji wymaga od organu administracji publicznej zbierania dowodów, informacji i wyjaśnień, w szczególności przeprowadzenia rozprawy (art. 89 § 2), a zatem sprawy, dla których załatwienia nie jest wystarczające oparcie się organu na dowodach wymienionych w art. 35 § 2. Nie później niż w terminie miesiąca organ administracji publicznej jest obowiązany załatwić sprawę wymagającą postępowania wyjaśniającego, która nie jest jednocześnie sprawą szczególnie skomplikowaną. Szczególnie skomplikowany charakter sprawy administracyjnej może być uzasadniony ze względu na złożony stan faktyczny sprawy, wymagający przeprowadzenia starannego i wnikliwego postępowania wyjaśniającego, jak i ze względu na niejasny stan prawny, wymagający starannej wykładni przepisów prawa lub też z uwagi na precedensowy charakter rozstrzygnięcia. Zakwalifikowanie danej sprawy jako "sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego" względnie jako "sprawy szczególnie skomplikowanej" należy do organu prowadzącego postępowanie. Ze względu na doniosłe konsekwencje takiej kwalifikacji należy przyjąć, że organ administracji publicznej powinien powiadomić o tym stronę (uczestników postępowania); zob. W. Dawidowicz, Postępowanie administracyjne, 1983, s. 159.
no ja niestety przedłużam
próbowałam rozmawiać z moją mecenas,żeby brać od ludzi oświadczenie,że w momencie składania wniosku zostali poinformowani,że decyzja nie zostanie wydana w ciągu miesiąca,ale nie chciała się na to zgodzić
ktoś tutaj pisał, że tak robi, miał kontrolę i było ok
u nas ten rok będzie kontrolowało RIO,więc dla świętego spokoju zrobię tę informację o wydłużeniu
też mnie wkurza ta papierologia, ale co zrobisz