Pierwszy raz mamy taki przypadek - na wniosek wychowanki zawiesilismy pomoc na kontynuację nauki na 2 miesiące (wyjechała za granicę). Powróciła i zwróciła się z prośbą o odwieszenie. Jak powinna wyglądać procedura odwieszania i decyzja. Mam opinię, że lepiej zmienić pierwszą decyzję (skrócić okres na który przyznano pomoc), odmówić na te 2 miesiące i przyznać na nowo. To po co byłyby przepisy o zawieszaniu, gdyby tak trzeba było załatwić sprawę. Najważniejsze - chodzi o wychowankę WOS, czyli o ustawę o pomocy społecznej.
a w jaki sposób zawiesiliście jej pomoc?? u nas wydajemy decyje o zawieszeniu pomocy np. na 6 m-c, po tym okresie wzywamy podopiecznego i jeżeli spełnia kryteria do otrzymywania pomocy to ją wypłacamy (tj. na podstawie wywiadu, wniosku i zaswiadczenia i ewentualnie modyfikacji IPU). jeśeli nie spełnia warunków lub nie chce już otrzymywać pomocy - wówczas jest odmowa
Zawiesiliśmy na jej wniosek, po przeprowadzeniu wywiadu w oparciu o art. 89 ust. 9 pkt. 1 ustawy o pomocy społecznej. Ustawa mówi co zrobić gdy nie ustąpią przyczyny zawieszenia, a jak ustąpiły - wróciła na czas z zagranicy i podjęła naukę (wszystko to też jest zapisywane w IPU). Ja też miałam taką wizję procedury jak u was, ale nasza radczyni dała mi taka propozycję jak powyżej.