Witam wszystkich, mam problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić, może ktoś zechciałby mi podpowiedzieć, a więc: w maju br. do tut. Ośrodka zgłosiła się Pani z wnioskiem w wypłatę zasiłku stałego. Do wniosku dołączyła orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Podczas przeprowadzania wywiadu środowiskowego ustalono, że Pani prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z mężem. Ustalono także, że ww. nie pracują zawodowo, nie podejmują prac dorywczych, nie są zarejestrowani w Urzędzie Pracy. Utrzymują się z pomocy rzeczowej od rodziny, która także opłaca rachunki. Ustalono także, że małżonkowie są ubezpieczeni w KRUS. Posiadają gospodarstwo rolne poniżej 1 ha przeliczeniowego. Dalej ustalono, że mąż klientki także jest osobą przewlekle chorą, nie posiada orzeczenia. Pozostaje pod opieką psychiatry. Pan od lipca 2024 roku do styczna 2025 r., a następie od kwietnia 2025 roku do 06.06.2025 r. przebywał na zwolnieniu lekarskim, a należny zasiłek chorobowy jest potrącany na zaległe składki. W związku z tymi ustaleniami w maju br. wystąpiłam z wnioskiem do KRUS o nadesłanie informacji czy ww. są uprawnieni do świadczeń pieniężnych, jeśli tak to od kiedy i w jakiej wysokości. W odpowiedzi KRUS mi odpisał, że pan faktycznie jest uprawniony do zasiłku chorobowego za ten okres , a wypłata nastąpi w dniu 06.06.2025 w kwocie XXXXX poprzez pomniejszenie na zaległe składki na ubez. społ. rolników. Kilka dni później Klientka dostarczyła do tut. Ośrodka wypis z treści orzeczenia Lekarza Rzeczoznawcy Kasy, z którego wynika, że Pani jest niezdolna do pracy, nie rokuje odzyskania zdolności do pracy i wskazane jest ubieganie się o rentę. W dniu 05.06.2025 roku klientka złożyła w tut. Ośrodku podanie o zawieszenie postępowania w sprawie wypłaty zasiłku stałego, ponieważ stara się o uzyskanie renty chorobowej w KRUS. W związku z tym wydałam postanowienie o zawieszeniu postępowania.
Zastanawiam się co dalej powinnam zrobić w tej sprawie i tej sytuacji. Czy czekać na decyzje z KRUS o rencie, a potem ewentualnie wypłacić zasiłek stały z wyrównaniem od dnia złożenia wniosku o zasiłek stały, czy może powinnam wypłacić z urzędu rodzinie zasiłek okresowy? Może ktoś zechce się wypowiedzieć w tej sprawie, bo zupełnie nie wiem co teraz dalej z tym zrobić.