zawieszona działalność - dochód utracony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 29 paź 2014, 8:17

Kobieta ma działalność i zawiesiła ją, gdyż obecnie przebywa na urlopie macierzyńskim.
Zgodnie z art. 3 pkt 23 lit f ustawy o SR, za utratę dochodu uważa się wyrejestrowanie pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszenie jej wykonywania w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 r. poz. 672, z późn. zm. ).
Ustawa z dnia 02 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 r. poz. 672 i 675) – art. 14a ust. 1d: Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 5 roku życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Czy w przypadku o którym piszę powyższej można uznać że kobieta sprawuje opiekę? Jak rozumieć w tej ustawie opiekę, co ustawodawca miał na myśli? I chyba musiałabym wiedzieć czy kobieta ma jakiegoś zatrudnionego pracownika prawda?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 9:02

?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 9:03

jeszcze mam pytanie, czy skoro ona nic nie pisze o tym, ze to dochód utracony i nie mam potwierdzenia czy zatrudnia pracownika, czy m muszę ten dochód uznać za utracony?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 9:21

Żeby utracić dochód to kobieta musiała zawieśić działalność w myśl tego art. który przytoczyłaś, wtedy na wydruku z cedig-u masz taką informację o okresie zawieszenia (jeśli wpisane są trzy lata zawieszenia to ok, a jeśli dwa lata zawieszenia to zawiesiła ją w "normalny" sposób). My dodatkowo żądamy zaświadczenia z ZUS-u że działalność jest zawieszona i "podpieramy" to jeszcze oświadczeniem osoby. I tak utracamy ten dochód.
mar

Napisano: 29 paź 2014, 9:38

ale tylko utrata jest gdy jest wyrejstrowana a nie zawieszona działalnośc
Gość

Napisano: 29 paź 2014, 9:47

Jeżeli zawieszona działalność ze względu na sprawowanie opieki nad dzieckiem to jest to dochód utracony. Nie musi to być 3 lata bo ustawa mówi do 3 lat czyli może zawiesić na rok itd. Sprawdzenie tego jest proste. Zaświadczenie z ZUS - za taką osobę składkę na ubezp. społ. opłaca budżet państwa.
ira

Napisano: 29 paź 2014, 10:05

czyli, jeśli byłaby ta działalność zawieszona w związku z opieką nad dzieckiem, powinnam żądać zaświadczenia z ZUS, na którym powinna być informacja, że działalność została zawieszona i że składka społeczna jest opłacana z budżetu, jeśli nie będzie nic o składce to co wtedy? A czy powinnam w jakiś sposób sprawdzić czy ona ma zatrudnionych pracowników?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 10:24

?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 11:43

czy dobrze myślę? Czy powinnam sama żądać udokumentowania tego aby ten dochód utracić?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 12:01

to ZUS weryfikuje czy osoba spełnia wymogi do objęcia danej osoby składką z tyt. "urlopu wychowawczego". Tobie wystarczy, że jest dana osoba objęta ubezpieczeniem z tego tytułu. Oczywiście nie jest to podstawą do wypłacania danej osobie dodatku do z.rodz. z art. 10
ira

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x