zawieszona działalność - dochód utracony - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 29 paź 2014, 12:44

ok, dzięki
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 13:06

ira pisze:to ZUS weryfikuje czy osoba spełnia wymogi do objęcia danej osoby składką z tyt. "urlopu wychowawczego". Tobie wystarczy, że jest dana osoba objęta ubezpieczeniem z tego tytułu. Oczywiście nie jest to podstawą do wypłacania danej osobie dodatku do z.rodz. z art. 10

Nie zgodzę się z tym co piszesz. Zawieszając działalność gospodarczą już musisz wskazać rodzaj zawieszenia, czyli czy "zwykły" czy z tytułu opieki nad dzieckiem, i na takiej podstawie jest Ci to zawieszana w Urzędzie, a w Zusie musisz w tym samym dniu złożyć odpowiedni wniosek o ten "urlop wychowawczy" i dodatkowo przedkładasz akt urodzenia dziecka, więc ZUS sam z siebie niczego nie weryfikuje, bo jeśli tego nie zrobisz od razu to potem znowu musisz przez przynajmniej pół roku mieć działalność albo pracę.
mar

Napisano: 29 paź 2014, 13:35

czyli jeśli ona urodziła dziecko i napisała mi oświadczenie że działalność jest zawieszona bez żadnych szczegółów, to co powinnam zrobić teraz? Przyjąć ten dochód, bo brak jest szczegółów co do okoliczności zawieszenia tej działalności? Czy coś powinnam dodatkowo prosić od klientki?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 13:43

i druga kwestia, skąd mam wiedzieć czy ona zatrudnia jakiegoś pracownika? Bo w powyższym przepisie jest mowa o tym, że Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić .... itd. czyli jeśli napisze ze działalność została zawieszona z uwagi na sprawowaną opiekę nad dzieckiem, a ma zatrudnionego pracownika to i tak nie mogę uznać tego dochodu za utracony prawda?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 13:46

Czytaj dokładnie. Ażeby ZUS objął osobę ubezpieczeniem społecznym z tyt. zawieszenia działalności gospodarczej ze względu na opiekę nad dzieckiem to oczywistą oczywistością jest , że nie zrobi tego na gębę tylko poprosi osobę o przedłożenie stosownego zaświadczenia o zawiesz. działalności, itd..Tak więc wystarczy zaświad. z zus , że osoba została objęta ubezpieczeniem z tego tytułu.
ira

Napisano: 29 paź 2014, 14:27

dzięki ira. Masz rację nie dokładnie przeczytałam.
Ostatnie pytanie. Czy to ja powinnam wystąpić do ZUS-u? Czy ona powinna przynieść zaświadczenie?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 15:21

Jak ma dwie zdrowe nogi to klientka ma obowiązek dostarczyć wymagane dokumenty.
ira

Napisano: 29 paź 2014, 15:21

?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x