Zbieg prawa do z. rodzi. i ś. pielęgnac. po nowemu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 31 lip 2017, 14:02

Mam ciekawy przypadek osoba z ustalonym prawem do zasiłku rodzicielskiego teraz orzeczenie na drugie dziecko z wskaźnikami na TAK więc teoretycznie prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Nowy przepis (art. 27 ust 5 ) mówi "przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną."

Osoba odmawia mi dokonania wyboru (ustanie, nie mam na piśmie) bo słyszała, że SKO w takich sprawach podejmuje inne wyroki i świadczenia na różne dzieci mogą się zbiegać. (jak wiadomo po starych przepisach istotnie były wątpliwości i SKO orzekało różnie). Jak mam rozwiązać taki temat ? Na piśmie nakazać wybór ? Dać odmowę bez dokonania wyboru ?(ale wtedy odmawiam kwoty wyższej- św.piel a dalej płace niższą rodzicielski) ? Jak w ogóle ta forma wybrania świadczenia ma wyglądać to jakaś forma pisemna ?

--ps. sam wniosek ma być złożony jutro więc wszystko po nowych przepisach
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 01 sie 2017, 7:01

Przyjmujesz wniosek , rozpatrujesz go a następnie piszesz pismo do strony że jeśli nie wybierze jednego z tych świadczeń to będzie odmowa z uwagi na zbieg prawa do świadczeń. Daj jej dla pewności 7 dni na zapoznanie z aktami. Jak nie napisze prośby o uchylenie św. rodzicielskiego w związku z ubieganiem się o św. pielęgnacyjne, to pisz odmowę .
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 sie 2017, 13:31

Szarak pisze:Przyjmujesz wniosek , rozpatrujesz go a następnie piszesz pismo do strony że jeśli nie wybierze...
dla mnie rozpatrzenie wniosku = wydanie decyzji więc moim zdaniem filozofie przyjąłeś / przyjęłaś dobrą ale nomenklatury bym się czepnoł :) Wniosek przyjęty. Pismo piszę a rozpatrzę go jak wybierze lub nie wybierze świadczenia. W każdym razie dzięki za upewnienie mnie w sposobie działania.
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x