zbiory centralne - koszt usług opiekuńczych
-
- Referent
- Zajmuję się: ops
- Kontakt:
zbiory centralne - koszt usług opiekuńczych
czy do zbiorów centralnych zliczamy wydatki na usługi opiekuńcze pomniejszone o dochody z tego tytułu? i czy zliczamy faktyczny koszt obsługi tego zadania (wynagrodzenia, trzynastki, ZFŚS, dojazdy itp) czy koszt świadczenia wynikający z ceny za 1 godz. usługi? Przekopałam forum ale nie znalazłam odpowiedzi.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zbiory centralne - koszt usług opiekuńczych
U nas rozliczam usługi jako dokument rozliczeniowy- jest to koszt zatrudnienia opiekuna- wynagrodzenie i pochodne. Odpłatność ponoszona przez klientów jest wpłacana przez nich na konto gminy- nie ośrodka, więc nie jest to nasz dochód i księgowa nasza tego nie księguje i nie wykazuje. Wprowadzam dokument rozliczeniowy np za jeden miesiąc, księgowa podaje mi koszty zatrudnienia, wpisuję ta kwotę i rozdzielam to na wszystkie świadczenia (jest tam na dole taki okno) i tyle. Do zbiorów podaje to samo.
-
- Referent
- Kontakt:
piterrr kiedyś u nas się też tak robiło... niestety koszt godziny usługi ma się nijak do faktycznych kosztów i zgodnie z zaleceniami w programie rozliczamy koszt usług przyjęty uchwałą... i wskazany w decyzji
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jakimi zaleceniami? Skąd? Mnie tak uczyli na szkoleniu z Sygnity.
-
- Referent
- Kontakt:
zalecenia z uw, sposób liczenia do sprawozdawczości, a i na szkoleniu z Sygnity uczyli mnie tak jak obecnie rozliczamy... również uznali, że tamten sposób był błędny... może ktoś jeszcze się wypowie?
-
- Referent
- Kontakt:
Z objaśnień do MRPiPS-03
"W wierszach 20 i 21 (Usługi opiekuńcze ogółem i w tym: specjalistyczne) ilość i wartość usług opiekuńczych liczona jest na podstawie decyzji i nie jest korygowana faktycznymi wydatkami ośrodka na te świadczenia. Jest natomiast pomniejszana o obowiązkową odpłatność klienta, jeśli taka odpłatność jest określona w decyzji"
"W wierszach 20 i 21 (Usługi opiekuńcze ogółem i w tym: specjalistyczne) ilość i wartość usług opiekuńczych liczona jest na podstawie decyzji i nie jest korygowana faktycznymi wydatkami ośrodka na te świadczenia. Jest natomiast pomniejszana o obowiązkową odpłatność klienta, jeśli taka odpłatność jest określona w decyzji"
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No to rzeczywiście co wykazywać do zbiorów?
-
- Referent
- Kontakt:
wykazałam faktyczne wydatki wynikające ze sprawozdania Rb-28s ale pomniejszyłam o dochody z tytułu usług. Myślę, że to pomniejszenie to błąd ale bez niego procent realizacji to około 80 kilka procent. W program jest wprowadzone wszystko, prawie co do grosza... z uwagi na błąd w systemie (błędne zrobienie decyzji) nie weszło mi tylko 3 zasiłki stałe i kilka składek... reszta jest co do grosza w porównaniu z faktyczną realizacją (oprócz usług oczywiście).... a i tak procent zgodności mam 86/94.. zbiór się wczytał jako poprawny... zobaczymy co dalej
Oprócz zbiory centralne - koszt usług opiekuńczych - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Czy ostatnie wynagrodzenie może być wliczane jako dochód utr
zasiłek okresowy na czas oczekiwania na orzeczenie
decyzja odmowna zasiłek stały brak oczeczenia
Samorządowe Kolegium Odwoławcze co robicie?
zasiłek stały do 10 lipca a zasiłek okresowy
wzór decyzji zwalniajacej z odpłatności za śds
10% do zmiany przy wyliczaniu zasiłku stałego
Kiedy wliczamy zasiłek okresowy do dochodu?
zasiłek stały proszę o pomoc bardzo
POMOST skierowanie do PO PŻ????
jaki dochód do celówki przy ustalaniu prawa do kontynuacji w
wywiad z kandydatami na rodzinę zastępczą
nienależnie pobrany zasiłek stały
Socjalni-szkolenia, kursy, studia podyplomowe
zasiłek stały - kwota minimalna
Pracownik socjalny-może ktoś pomoże ?