jeżeli osoba pobierała swiadczenie pielęgnacyjne do końca maja 2013 i nie złożyła wniosku na ŚP ani na SZO po nowych zasadach bo i tak by nie dostała a od 01.06.2013 r. nie pobierała żadnych świadczeń na osobę wymagającej opieki ( w między czasie osoba ta otrzymała orzeczenie bezterminowe z zachowaniem ciągłości) a więc jej decyzja na ŚP nie wygasła z mocy prawa z dniem 01.07.2013 to ta osoba nie może starać się ZDO a jedynie dalej o SZO wg art 25 zmiany ustawy bez wymogu rezygnacji z pracy a tylko z niepodejmowaniem zatrudnienia i tylko od dnia złożenia nowego wniosku na SZO - czy ja to dobrze inerpretuję te przepisy, bo nie wiem co odpowiadać ludziom w takich przypadkach?? wg mnie osoby te są pokrzywdzone
tak jak piszesz, przysługuje tylko szo na specjalnych warunkach (art 25), ale nie od dnia złożenia wniosku a od miesiąca złożenia wniosku (z uwzglednieniem czy osoba ta spełniała warunki od 1 dnia miesiąca czy później), jeśli chodzi o miesiąc maj2014 r. to nie wcześniej niz od 15 maja