123456 mozesz przesłac takie pismo bo tez chce miec to na papierze że mamy opłacac wstecz bardzo proszę moze być na maila as_paul @wp.pl bardzo proszę i dziekuję.
Mam właśnie taki przypadek, że nie wiem co zrobić z tymi składkami. KRUS wstrzymał ubezpieczenie od sierpnia 2014. I co ja mam dalej zrobić? Wyrównać od sierpnia wszystkie składki?
Zapamiętajcie raz na zawsze niektórzy niedouczeni pracownicy OPS. ZUS zawsze ma pierwszeństwo przed KRUS. Jeżeli rolnik składa wniosek np. o ZDO , Waszym obowiązkiem jest ubezpieczenie go w ZUS. Oczywiście jeżeli nie ma 25 lat składkowych. To czy On jest ubezpieczony w KRUS nie ma tu większego ani mniejszego znaczenia. Rolnik w KRUS opłaca składki z własnej kieszeni. Ubezpieczenie w tym samym okresie w obu instytucjach wcześniej lub później wyjdzie na jaw i okres ubezpieczenia z KRUS nigdy nie zostanie zaliczony w tym przypadku w ZUS. Co najwyżej rolnik dostanie wpłaconą kasę do KRUS z powrotem. Bez odsetek. Możliwości odwrotnej polskie prawo nie przewiduje. To jest problem rolnika nie pracownika OPS. Jak rolnik chce lokować co kwartał pieniądze na lokacie bez procentu, jego sprawa. Są różni ludzie, o różnych zachciankach.
P.S.Tak wygląda zagadnienie na dzisiaj. Są przygotowywane przez Rząd nowe rozwiązania w tym zakresie. Mogą wejść w życie jeszcze w tym roku, ale nie muszą.