Czy osoba pobierająca ZDO może uczestniczyć w komisji wyborczej w dniu wyborów samorządowych. Do opieki nad osobą niepełnosprawna może na ten 1 dzień zapewnić kogoś z rodziny. Co z wynagrodzeniem za pracę w Komisji , czy nie będzie przeszkodą w dalszym pobieraniu ZDO ?
a jak on będzie cały dzień członkiem to jak ma sprawować 24h opiekę nad niepełnosprawnym, ma go zabrać za sobą? wtedy idzie się do komisji i spisuje protokół, że opieka jest niesprawowana albo jedzie się do domu i stwierdza fakt, że opiekuna nie ma, w czasie opieki wykonuje inne zdania
oczywiście to nie praca no ale nie ma sprawowania opieki, a komisja to musi dzień przed wyborami się zebrać i po jak jest liczenie głosów więc na pewno opiekuna nie ma w tym czasie przy niepełnosprawnym
nie to trzeba odróżnić, do sklepu, apteki można wyjść na godzinę, dwie, to samo do lekarza ale nie na komisję wyborczą
ale nie można iść sobie do komisji wyborczej bo to nie jest forma pierwszej potrzeby, idzie się tam w celu osiągnięcia korzyści (to nie praca wiem) ale w tym czasie cały dzień nie sprawowana jest opieka, ośrodek może wysłać pracownika w tym czasie na komisję lub do niepełnosprawnego (wiem, że to niedziela) i można sporządzić protokół i uchylić ZDO
nie róbcie cyrków, opieka w tym czasie nie jest sprawowana i koniec
ja tak samo mogę wziąć flet i iść grać na rogu przez cały dzień i co należy mi się w tym czasie ZDO?
Obiecałam sobie że nie dam się wciągnąć w żadną pyskówkę tu na forum ale nie dam rady. Jesteście nienormalni. Co za bzdury wypisujecie. Nie dziwię się że osoby postronne mają takie a nie inne zdanie o osobach pracujących przy świadczeniach. Weźcie zmieńcie profesję bo to co wypisujecie jest żałosne. Nie wiem, biuro detektywistyczne, FBI.
Zaprzestanie opieki bo ktoś wyszedł do sklepu, do apteki ? Niech nawet i na 2 tyg na wczasy pojedzie. Byle by tylko zapewnił opiekę niepełnosprawnemu. A co to, opiekun nie człowiek? Wy urlopów nie macie? Masakra jakaś......
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
ale jak ktoś jest cały dzień na wyborach to nie wykonuje opieki a ŚP i ZDO, SZO jest za fakt wykonywania, no przepraszam bardzo wyobrażacie sobie takie coś, przychodzi pracownik ośrodka zagłosować i pyta się Was - a dlaczego nie wykonujecie teraz opieki? a Wy odpowiadacie - no bo jestem na wyborach a opiekę sprawuje ktoś inny
tak samo ja mając ZDO, ŚP mogę iść do pracy na czarno, rozdawać ulotki albo wykonywać inne zajęcie za które mi ktoś zapłaci a mimo to nie będzie mnie w PUP bo przecież na czas pracy zapewniłem opiekę mojemu podopiecznemu, paranoja
dla mnie nadużycie i brak sprawowania bezpośredniej opieki, to nie jest sytuacja gdzie wychodzi się do sklepu, do apteki tylko idzie się w określonych celu a później się dziwicie, że ktoś wyłudza świadczenie bo woli iść na komisję wyborczą
Praca w komisji to nie tylko dzień ale również i liczenie głosów w nocy. Ale opiekunowi 24 godziny zmiany trybu dnia się należy, ważne żeby podopieczny w tym czasie miał zabezpieczoną opiekę. Bardziej zajmująca jest funkcja radnego, bo to nie tylko sesje, ale udział w pracach różnych komisji. Sołtys też musi być dyspozycyjny.