zdo- czy można powrócić ponownie ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 sie 2015, 10:46

Witam
Facet pobiera zasiłek dla opiekuna na swoją matkę .
Na 17 sierpnia dostał wezwanie do odbycia kary w więzieniu na okres- 1 miesiąca
I teraz moje pytanie czy jak wróci za miesiąc może ponownie starać się o zdo ?
Teraz muszę zakończyć decyzję i wypłacić mu za 16 dni ? Aha i składkę zdrowotną również ma opłacaną. Ale jak zakończę decyzję nie będzie miał ubezpieczenia ?
Może mi ktoś pomoże ????????
eulalia

Napisano: 12 sie 2015, 11:04

Czy przyznać odpowiedź masz tutaj - viewtopic.php?f=19&t=207185377 (przeczytaj całość - 2 strony, i wyciągnij wnioski). Wg mnie nie, stracił to koniec.
Uchylić i jako że świadczenie dzielone, te 16 dni wypłacić.
Nie będzie miał ubezpieczenia standardowo 30 dni po wyrejestrowaniu.
abc

Napisano: 12 sie 2015, 11:09

A ja nie widzę przeciwwskazań. Bo co jakby zgłosił, że był w ciupie już po wyjsciu z niej? Zrobiłoby się NP za ten okres a ZDO by szło dalej.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 sie 2015, 11:37

Przeciwwskazaniem do przyznania jest art. 5.1 (wnioski do września 2014), a przeciwwskazaniem do zgłoszenia po wyjściu zapis niezwłocznym informowaniu o zaistnieniu zmian mających wpływ na świadczenie (25.1 uośr). Żeby to zadziałało, trzeba by wznowić tamtą decyzję z pominięciem okresu przebywania w areszcie albo uzasadnienie, dlaczego nie bierze się pod uwagę art. 5.1, a to jak chcesz zrobić? Argument, że jakby złamał 25.1, to by miał, to słabe uzasadnienie ;)
abc

Napisano: 12 sie 2015, 11:45

No skoro pobiera to złożył wniosek do września 2014. ;)
Jeśli bym się dowiedział po fakcie to zrobiłbym tylko NP i nastepczo uchylenie w tym okresie. Tak robimy jak ktoś nam czegoś nie zgłosi przy wszystkich świadczeniach. Jak zgłasza teraz to trzeba dać odmowę a co potem to ciężko powiedzieć. Nie mielismy takiej sytuacji wiec głębszej analizy nie mam. Najbezpieczniej będzie dać odmowę i czekać na SKO. Ja się raczej skłaniam do przyznania ale tak na 60-70%.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 sie 2015, 12:43

Zauważam różnicę między całkowicie nowym, a takim "zamrożonym", ale brakuje narzędzi do przedłużenia tego świadczenia. Koniec końców składa nowy wniosek, a nie prośbę o od-uchylenie ;) No chyba że się będzie odwoływał od uchylenia, wtedy się jakoś przeczeka ten areszt, zgodzi z odwołaniem, puści dalej ZDO z NP za ten okres i... wymyślam ;D Nie przerabiałem również takiego scenariusza, ale 60-70% to ciągle mało, albo wszystkie argumenty są za albo zwyczajnie 0%.
SKO czasem różne cyrki przeprowadza, "interpretacja indywidualnej sprawy", ale sam bałbym się to no klatę wziąć i lepiej niech się SKO martwi. Jasno jest napisane "4 miesiące od wejścia w życie ustawy"; już nie raz komunikaty z Ministerstwa przychodziły, że "jasno wynika" (jakby się zwracało do głupków), a tu faktycznie wprost jest napisane, trudno to przerobić "bo areszt". Jedyną opcję widzę właśnie w odniesieniu się do pierwotnego wniosku, ale bez "burzy mózgów" się nie obędzie.

Eulalia, napisz później jak tam poszło ;)
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x