ZDO i praca
ZDO i praca
osoba do 30.06.2013 miła ŚP od 5.09.2013 do 05.10.2013 pracowała- czy ZDO przysługuje jej za okres od 01-07.2013 do 04.09.2013 ??? bo ja rozumie ze jak podjęła prace to utraciła tak jakby to prawo do ŚP w brzmieniu ustawy obowiązującym do 31 grudnia 2012 i po dacie 05.10.2013 już nie można jej wyrównać.
Bardzo proszę o wasze zdanie na ten temat.
Bardzo proszę o wasze zdanie na ten temat.
Re: ZDO i praca
też myslę ze trzeba uwzględnić okresy w których osoba nie sprawowała opieki - tj. kiedy pracowała czy miała jakies własne świadczenia wykluczające jednoczesne pobieranie zasiłku u nas. Dlatego trzeba robic te wywiady środowiskowe i ustalić co sie działo przez okres od 01-07-2013 do chwili obecnej.
tylko ze mi chodzi o to że jak już podjęła pracę to czy po zakończeniu tej pracy powinno się wyrównać czy nie, bo ja myślę że nie, ze wyrównujemy tylko do dnia podjęcia pracy
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale w ustawie jest za okresy. ja myslę że do czasu podjęcia pracy i po zakończeniu pracy. ale może sie myle
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To jeszcze napisz na jakiej podstawie tak myślisz. Bo niestety nie masz racji - tylko zamiast przerzucać się argumentami wolałbym żebyś to zrozumiała i doszła sama do słusznych wnioskówbiba pisze:bo ja myślę że nie, ze wyrównujemy tylko do dnia podjęcia pracy

Walka z wiatrakami since 1998.
bo pod ecie pracy jest równoznaczne z utrata prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wiec ja by podjęła prace to wstrzymano by wypłatę a po tem to tylko o szo mogła by sie starać, czy moze ktoś był na jakimś szkoleniu i był poruszany ten temat
??
??
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jasne, tylko teraz nie przyznajesz świadczenia pielęgnacyjnego, a zasiłek dla opiekuna. Dodatkowo robisz to z wyrównaniem wstecz, ustalasz więc prawo do świadczenia na okres od 1 lipca 2013r. na przyszłość. Zapisano więc w ustawie, że ZDO należy się za okresy w których osoba była uprawniona do SP - w momencie kiedy ta osoba nie pracowała, była uprawniona - tak? Znaczy gdyby SP nie wygasło wcale, przyznałabyś normalnie SP po okresie zatrudnienia. Reasumując - ustalasz w jakich okresach (może być kilka) od 1 lipca 2013 do 15 maja, osoba byłaby uprawniona do SP po staremu (nie SZO) i za te okresy przyznajesz wyrównanie. To co napisałaś oczywiście tak - masz rację, podjęcie pracy jest równoznaczne z utratą prawa do SP, ale tylko na okres w którym to zatrudnienie trwało, wstrzymałabyś wypłatę, ale potem po przerwaniu zatrudnienia ponownie przyznałabyś SP gdyby przepisy się nie zmieniły - tak?biba pisze:bo pod ecie pracy jest równoznaczne z utrata prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wiec ja by podjęła prace to wstrzymano by wypłatę

Walka z wiatrakami since 1998.
z całym tektem się zgodzę natomiast do dnia poprzedzającego wejście w życie czyli do 14 maja, a nie 15!Iks pisze:Reasumując - ustalasz w jakich okresach (może być kilka) od 1 lipca 2013 do 15 maja
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Oprócz ZDO i praca - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ODMOWA PRZYZNANIA SZO OD LIPCA 2013 R.
wyrejestrowanie z pup
kilka pytań do ZDO
DECYZJA NA SZO
zasiłek dla opiekuna - art. 25 ustawy
do kiedy urlop wychowawczy
jak piszecie decyzję na podwyższenie śp?
Decyjia o podwyżce SP
JEST AKTUALIZACJA SYGN.
od kiedy zasiłek pielęgnacyjny?
nowe śp
ZDO proszę o pomoc
pomocy!
wypłaty śp
aktualizacja w sygnity
Uzasadnienie