Witam są jakieś dwa świadczenia ZDO i SZO ,pracownicy wiedza ale szary człowiek nie .Komu przysługuje SZO a Komu ZDO jak czytałam tu na forum to są tacy co przechodzą z jednego na drugie czym to się jedno od drugiego różni .Dlaczego jednych co rok czy płu sprawdzają pracownicy a drudzy mają na stałe?
ZDO jest następstwem wyroku TK z dnia 5 grudnia ubiegłego roku i dotyczy osób,którym wygasła decyzja z mocy prawa.SZO to nowe świadczenie.W moim przypadku było tak,że wygasła mi decyzja z mocy prawa i po 1lipca 2013 r. podjęłam pracę i nie mogąc jej kontynuować ze względu na stan zdrowia mamy zmuszona byłam zrezygnować złożywszy wniosek o SZO.SZO w moim przypadku jest niekorzystny i musiałabym co roku składać wniosek na nowy okres zasiłkowy.Złożyłam wniosek o ZDO wyłączając ten okres zatrudnienia i okres pobierania SZO wnosząc jednocześnie o uchylenie SZO z dniem 1.09.2014 r.Teraz to jest już niemożliwe,żeby przejść z jednego świadczenia na drugie,bo to była ustawa przejściowa działająca do 15 września 2014 r.