witam, dostałam od klientki pismo o uchylenie świadczenia pielęgnacyjnego, dodatku do świadczenia oraz zasiłku pielęgnacyjnego z powodu przeprowadzki. jak mam przekazać dokumenty: co w kopii a co z oryginale?? jak wy robicie??
uchylasz decyzję na wniosek strony i wysyłasz jej decyzje ... nie przekazujesz nigdzie dokumentów
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
no właśnie, a ja zadzwoniłam do tego opsu w wielkim mieście wrocławiu i zapytałam co oni ode mnie chcą żeby im wysłać. no i mi kobieta odrzekła że oni praktykują to tak że uchylają decyzję i wszystkie dokumenty wysyłają w oryginałach do opsu właściwego względem miejsca zamieszkania. no i teraz co ja mam zrobić. czy jest na to jakiś artykuł??
ja też nie przekazuje dokumentów- uchylam decyzję a strona ma sie ubiegac w nowym miejscu zamieszkania. do mnie też jak ktos nowy przychodzi ( przeprowadził sie) to od nowa składa dokumenty
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Art.50.1.W przypadku zmiany podmiotu realizującego świadczenia rodzinne obowiązek poinformowania o tym fakcie osoby otrzymującej świadczenie spoczywa na podmiocie dotychczas je realizującym. Obowiązek ten dotyczy również podmiotów realizujących zasiłki rodzinne, pielęgnacyjne lub wychowawcze do dnia wejścia w życie ustawy.
2.W przypadku gdy zmiana podmiotu realizującego świadczenia rodzinne następuje wskutek zmiany w sytuacji osoby otrzymującej świadczenie rodzinne, w szczególności gdy wiąże się ze zmianą miejsca zatrudnienia lub przejściem na emeryturę, rentę, uposażenie rodzinne lub rentę rodzinną, realizację świadczeń rodzinnych przejmuje organ właściwy. 3.W przypadku, o którym mowa w ust. 2, podmiot realizujący świadczenia rodzinne jest obowiązany do niezwłocznego przekazania organowi właściwemu posiadanej dokumentacji dotyczącej osoby otrzymującej świadczenia rodzinne. Podmiot realizujący świadczenia rodzinne pozostawia w swoich aktach poświadczone przez siebie za zgodność z oryginałem kopie dokumentów.
4.Osobie niewymienionej w art. 48 i 49 uprawnionej do świadczeń rodzinnych świadczenie przyznaje organ właściwy.
Do Diabolina:
art. 50 to przepisy przejściowe które obowiązywały jak świadczenia rodzinne zostały przeniesione do opsów. a w mojej sytuacji ja nie informuję osoby otrzymującej świadczenie o zmianie podmiotu realizującego bo to właściwie ta osoba mnie poinformowała że się przeprowadziła i tam będzie składać. Tylko teraz zastanawiam się co przekazać w kopii a co w oryginale...
Miałam identyczny przypadek dot.świadczenia , rodzina zmieniała miejsce zamieszkania i matka napisała podanie - uchyliłam decyzję , sxerowałam całość dokumentacji jaką posiadałam , potwierdziłam za zgodność i wysłałam do OPS właściwego dla miejsca zamieszkania. Matka otrzymała tylko decyzję uchylającą i jak mówiła , że ma się zgłosić do OPS jak już otrzyma deczyzję z naszego OPS-u.