ZDO JAK PISZECIE OD 01.07.2013 R. NA STAŁE???? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 11 cze 2014, 14:40

zapoznaj prawnikiem z kpa.
Ja mam mniej rozbudowane:
Panu / Pani : xxxxxxxxxxxx zam. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
w związku z opieką nad osobą : xxxxxxxxxxxxxxx, data urodzenia: xxxxxxxxxxxxxxx
która legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności
1. Przyznać zasiłek dla opiekuna na okres 01.07.2013-14.05.2014 w wysokości 520 zł miesięcznie (za okres 01.05.2014-14.05.2014 przysługuje kwota 242,70 zł);
Ustalić odsetki ustawowe za okres od 01.07.2013-15.05.2014 od przysługującej kwoty zasiłku 5.442,70 zł (10x520+242,70) w wysokości 279,47
2. Przyznać zasiłek dla opiekuna na okres od 15.05.2014 bezterminowo w wysokości 520 zł miesięcznie (za okres 15.05.2014-31.05.2014 zasiłek przysługuje w kwocie 277,30 zł).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 14:41

a ja nie dzielę na okresy jak mam wniosek na wyrównanie od 1 lipca 2013r i nadal
tylko
przyznaję
1.zasiłek dla opiekuna od 1 lipca 2013r na stałe (np.) po 520zł miesięcznie
2. ustawowe odsetki w wysokości ....
ew@1

Napisano: 11 cze 2014, 14:48

To lubię... ile osób tyle pomysłów... samo życie ludziska, samo życie....

jedno jest pewne.. wszelkie zalecenia będą miały charakter czysto techniczny, pod warunkiem że nie wydacie więcej kaski niż powinniście....
Rajski

Napisano: 11 cze 2014, 14:51

ja również nie dzielę na okresy tylko piszę:

1. Przyznać Pani/u ……………zasiłek dla opiekuna w związku z opieką nad Panią /em .................... bezterminowo w wysokości 520,00 zł miesięcznie począwszy od 2013-07-01.
2. W związku z dokonywanym wyrównaniem ustalić sumę przysługujących odsetek naliczonych na dzień 15 maja 2014 r. na kwotę .................... złotych.
Pegii

Napisano: 11 cze 2014, 14:56

dokładnie tak ...
ale żeby obronić swoją wersję :?
Rajski pisze:musisz maj podzielić.... nie zapominajmy, że zasiłek przysługuje w "okresach"... Tak mówi ustawa....

zwróćcie uwagę na odsetki ustawowe - w maju nie daję, gdyż wypłata powinna nastąpić dopiero z ostatnim dniem maja.. nie pozostawaliśmy więc w zwłoce.....

kpa nie reguluje czy w jednej decyzji czy w dwóch.... ważne by jedną decyzją nie objąć tego samego okresu świadczeniowego..... UW potwierdza, że można w jednej decyzji
przysługuje "w okresach" ... ale jak strona spełnia warunki art. 2 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy o ZDO to myslę że prościej i przejrzyściej jest jak napiszemy że przyznajemy "wszystko" od 1 lipca 2013r ...

czy dobrze myślę?
ew@1

Napisano: 11 cze 2014, 15:00

Byłbym ostrożny z tym "nie dzieleniem".... Mamy odpowiednio stosować ustawę o świadczeniach rodzinnych a tam przyznaje się na okresy świadczeniowe... Ustawa wyraźnie wskazuje, że świadczenie przysługuje w okresie od .... do.... i w okresie od.... na przyszłość....

skoro dzielę w maju to również wypłatę można podzielić..... pamiętajmy, że wypłata to czynność materialno techniczna - wara od tego kontrolującym.. suma musi się zgadzać.... i wreszcie uwaga bo maj ma 31 dni!!!! nie przekroczyć kwoty 520 zł....

nie rozkładajcie tego aż tak szczegółowo na czynniki pierwsze bo możecie zwariować....
Rajski

Napisano: 11 cze 2014, 15:02

W takim razie problem będzie z odsetkami - przynajmniej te trzeba wyszczególnić za poszczególne okresy a w uzasadnieniu rozpisać!@!!!!!

stosujemy kc przy odsetkach - od pierwszego dnia zwłoki .....
Rajski

Napisano: 11 cze 2014, 15:06

jeżeli ktoś ma ciągłość od 1 lipca 2013 do nadal to jaki jest sens dzielić świadczenie majowe .. zwłaszcza, że wtedy piszę się nie prawdziwe kwoty w sentencji ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 15:11

po to aby strona mogła sobie samemu sprawdzić odsetki (polecam zarzuty WSA do decyzji dłużników w tym zakresie).
po to aby wiedzieć od jakich kwot należy ubezpieczać społecznie i zdrowotnie.
Po to aby wiedzieć jaka kwota przysługuje za wyrównanie a jak na bieżąco.
Jak dla mnie jest to bardziej prawidłowo. Dodatkowo ustawa w sposób widoczny rozgranicza te okresy. Szkoda tylko, że ustawodawca nie sprawdził w kalendarzu, że maj ma 31 dni.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 15:17

po to aby strona mogła sobie samemu sprawdzić odsetki (polecam zarzuty WSA do decyzji dłużników w tym zakresie).
tłumaczenie bez sensu :D

po to aby wiedzieć od jakich kwot należy ubezpieczać społecznie i zdrowotnie.
bez sensu .. o ubezpieczeniach nie piszemy na decyzji i jest oddzielna lista płac .. jak pracownik może nie wiedzieć od jakiej kwoty odprowadzić składkę :shock:

Po to aby wiedzieć jaka kwota przysługuje za wyrównanie a jak na bieżąco.
stronę i tak interesuje kwota do wypłaty :D

z resztą ja mam decyzję klepniętą przez radczynię i już nie będę zmieniać :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x