ZDO kiedy w życie? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 02 maja 2014, 10:15

chyba troch zaczynam rozumiec tz ze wywiad robimy u wszystkich tych co wyrównujemy czy zle mysle
natusia

Napisano: 02 maja 2014, 11:51

Wiecie, co , może was wcześniej na jakieś szkolenie powinni wysłać, bo wy kompletnie niekumaci jesteście :lol:
toja

Napisano: 02 maja 2014, 11:55

natusia pisze:chyba troch zaczynam rozumiec tz ze wywiad robimy u wszystkich tych co wyrównujemy czy zle mysle
wywiad zrobisz u tych co będą mieli przyznane na przyszłość do samego wyrównania nie ma wywiadu
Kati@

Napisano: 02 maja 2014, 12:13

dzieki wolę sie upewnic niż zle zrobic a co niektóre niech nie będą takie mądre
natusia

Napisano: 02 maja 2014, 12:16

Irmina Kobus ma rację, jak tylko wyrównanie, a nie ma uprawnień po 15 maja to nie ma wywiadu.
Irenka

Napisano: 02 maja 2014, 12:39

A ja się zastanawiam co zrobić z tymi, którzy mieli ŚP płacone na podstawie decyzji SKO, np. z powodu związku małżeńskiego lub braku odpowiedniego pokrewieństwa. Wiem, że bezpieczniej odmawiać, ale skala mnie przeraża, więc jeśli ktoś ma pomysł jak rozsądnie obejść to zagadnienie czekam z utęsknieniem.
marek_z

Napisano: 02 maja 2014, 13:12

marek_z pisze:Wiem, że bezpieczniej odmawiać
Nie bezpieczniej tylko zupełnie bez sensu. Marnujesz czas, energię i pieniądze zarówno państwowe jak i zainteresowanej strony. To Cię w ogóle nie powinno obchodzić kto wydał decyzję przyznająca świadczenie - jeśli była prawomocna i wygasła z mocy prawa to utracono prawo nabyte i ZDO się należy jeśli sytuacja rodzinna nie uległa zmianie. A decyzje SKO które były nielogiczne i przyznawały świadczenie wbrew orzecznictwu, przepisom a czasem nawet logice i zdrowemu rozsądkowi należało kwestionować wtedy - a nie teraz odmawiać wyrównania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 13:18

przyznać nie możesz bo to sko przyznało a ty tylko wypłacałaś więc smaruj szybciutko pismo do ministrostwa z zapytaniem i już
kas

Napisano: 02 maja 2014, 14:28

Na fajnie, jednak zgodnie z art. 2 ust. 2 sama utrata prawa do ŚP z powodu wygaśnięcia decyzji je przyznającej nie jest sama z siebie powodem do przyznania ZDO, muszą być jeszcze spełnione warunki, zgodne ze starym brzmieniem art. 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Więc kto i kiedy ma badać czy warunki te były i są spełnione jeśli nie my? Kiedyś wydając decyzję odmowną uznaliśmy, że coś nam przeszkadza przyznać świadczenie, skoro opieramy się na tym samych przepisach to zmiana podejścia do sprawy wymagałaby jakiegoś dobrego uzasadnienia. A co do głupich decyzji SKO to czy Ty "Iks" z każdą głupią ich decyzją latasz do prokuratury i zawsze z pozytywnym skutkiem? Tak to zabrzmiało, jakbyś nie miał w obiegu takich kwiatków.
marek_z

Napisano: 02 maja 2014, 14:48

marek_z pisze:A co do głupich decyzji SKO to czy Ty "Iks" z każdą głupią ich decyzją latasz do prokuratury i zawsze z pozytywnym skutkiem? Tak to zabrzmiało, jakbyś nie miał w obiegu takich kwiatków.
No bo nie mam. Kilka razy zdarzało mi się ich telefonicznie prostować, czasem ogarniali to jako 'sprostowanie omyłki pisarskiej', czasem inaczej czyli uchylali swoją decyzję, czasem dzwonili przed faktem, czasem my dzwoniliśmy po odwołaniu strony, jeśli była dziwna sprawa - no generalnie trzeba jakoś współpracować. Gdybym miał jakieś ewidentne bzdury typu przyznanie SP na stopień umiarkowany to bym oczywiście najpierw skontaktował się z SKO, ale zrealizować bym nie zrealizował bo to dla mnie złamanie prawa, więc prokuraturę bym poinformował pewnie.
marek_z pisze:Kiedyś wydając decyzję odmowną uznaliśmy, że coś nam przeszkadza przyznać świadczenie, skoro opieramy się na tym samych przepisach to zmiana podejścia do sprawy wymagałaby jakiegoś dobrego uzasadnienia.
No tak, ale organ II instancji was naprostował i to wiąże w danej sprawie. A to nie jest ustalanie prawa na nowo tylko przywrócenie prawa już nabytego na podstawie wyroku TK o niekonstytucyjności przepisów i stworzonej do tego celu ustawy. Akurat żeby dawać odmowy małżonkom to ja bym na to nie wpadł, jest tak ugruntowane orzecznictwo w tej materii, że chyba odmowa w takim przypadku to ze złośliwości, albo ze strachu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x