ZDO Rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 maja 2014, 7:35

jesli rolnik stara się tylko o wyrównanie to również musi oświadczyć że w tym danym okresie nie prowadził gospodarstwa tak?
ania....

Napisano: 21 maja 2014, 7:47

wg ministerstwa - tak. Ustawa o zdo mówi ogólnie, że przysługuje, jeżeli zaprzestał. Nie napisali, że miał zaprzestać gdy ubiega się tylko od 15 maja. Masakra, nie wiadomo co z tym zrobi krus.
hemma
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 13:00
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 8:33

hemma pisze:wg ministerstwa - tak.
czy to znaczy ze pisałaś do ministerstwa czy byłaś na szkoleniu u kogoś kto pracuje w ministerstwie
zuzzanna

Napisano: 21 maja 2014, 9:39

byłam na szkoleniu z Wardachem
hemma
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 10:16

i co on dokładniej powiedział jak postąpić z tymi rolnikami co z ich ubezpieczeniem możesz to jakoś nakreslić
zuzzanna

Napisano: 21 maja 2014, 10:33

Z grubsza powiedział, że nas to nie interesuje - jak rolnik oświadczy, że zaprzestał, to przyznajemy. Najlepiej niech się uda do krusu i zapyta czy będzie miało to jakiś wpływ. To jego decyzja, ma czas na złożenie wniosku do 15 wrzesnia.
Krusy będą robić różnie, dlatego najlepiej po przyznaniu zdo napisać do krusu informację, że przyznano zdo i zapytać czy podlega u nich obowiązkowym ubezpieczeniom. Jak odpiszą, że podlega, to nie płacimy składki, jak nie podlega - płacimy. Jedne krusy będą pewnie wyrejestrowywać, inne nie (podobnie jak w urzędami pracy - niektóre wyrejestrowywały wstecz jak ktoś im pokazał decyzję że ma śp). Problem będzie jak np. krus wyrejestruje wstecz i będziemy musieli opłacić składkę za prawie rok. Wtedy może jeszcze mu zwrócą składki przez niego opłacane? Nie wiem, i nie wiem, czy chcę się w to wgłębiać. Jak zwykle cyrk.
hemma
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x