pomóżcie !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 maja 2014, 18:55

czy gdy osoba ma zawieszoną działalność gospodarczą może starać się o ŚP na dziecko???
balonik

Napisano: 20 maja 2014, 19:22

Starać się trzeba , złożyć wniosek o świadczenie też. Z tego co mi wiadomo Ci najważniejsi urzędnicy ośrodków chyba chcą zaprzestania działalności, ale można się odwoływać i w sądach już były wyroki na tak dla przedsiębiorców.
wwo

Napisano: 20 maja 2014, 20:49

ja wł jestem pracownikiem i przyznałam ŚP :).... gdyż uważam że w tym momencie nie wykonuje kobieta żadnej pracy... sama jest z dzieckiem... napisała oświadczenie że sprawuje opiekę nad dzieckiem// ale teraz się zastanawiam czy postąpiłam słusznie :( .... nie chciała bym aby potem przyczepił się ktoś z kontroli. mogę mieć problemy w związku z tym że przyznałam????... proszę o odpis.jeżeli ktoś miał podobną sytuację.....
balonik

Napisano: 21 maja 2014, 8:46

miałam taką sytuację przyznałam,
marta123

Napisano: 21 maja 2014, 9:35

marta123 pisze:miałam taką sytuację przyznałam,
dzięki.. trochę mnie uspokoiłaś :)
balonik

Napisano: 21 maja 2014, 9:37

To skoro nie wykonuje zadnej pracy, to może zakonczyć ta działalność i będzie ok.
Olaaa

Napisano: 21 maja 2014, 9:41

aj.... taka kobieta ciężka.... twierdzi że na razie chce tylko zawiesić.. złożyła wniosek i tyle, ma chore naprawdę te dzieciątko mocno, i chciałam iść na korzyść strony
balonik

Napisano: 21 maja 2014, 10:44

oczywiście,że może zawiesić i starać się o świadczenie pielęgnacyjne - art. 14 ust.1 d ustawy o swobodzie gospodarczej
abc

Napisano: 21 maja 2014, 11:22

abc pisze:oczywiście,że może zawiesić i starać się o świadczenie pielęgnacyjne - art. 14 ust.1 d ustawy o swobodzie gospodarczej
.... dziękować :)
balonik

Napisano: 21 maja 2014, 12:56

Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego po zwieszeniu działalności gospodarczej.
Przedsiębiorca, który zawiesi działalność , aby opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem, ma prawo do świadczenia pielęgnacyjnego - wynika z wyroku WSA w Warszawie - I SA/Wa 1596/12, w którym uznał, że zawieszenie działalności gospodarczej jest tożsame z zaprzestaniem wykonywania pracy zarobkowej, co jest jednym z warunków przyznania ŚP.
asia 1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x