Starać się trzeba , złożyć wniosek o świadczenie też. Z tego co mi wiadomo Ci najważniejsi urzędnicy ośrodków chyba chcą zaprzestania działalności, ale można się odwoływać i w sądach już były wyroki na tak dla przedsiębiorców.
ja wł jestem pracownikiem i przyznałam ŚP .... gdyż uważam że w tym momencie nie wykonuje kobieta żadnej pracy... sama jest z dzieckiem... napisała oświadczenie że sprawuje opiekę nad dzieckiem// ale teraz się zastanawiam czy postąpiłam słusznie .... nie chciała bym aby potem przyczepił się ktoś z kontroli. mogę mieć problemy w związku z tym że przyznałam????... proszę o odpis.jeżeli ktoś miał podobną sytuację.....
aj.... taka kobieta ciężka.... twierdzi że na razie chce tylko zawiesić.. złożyła wniosek i tyle, ma chore naprawdę te dzieciątko mocno, i chciałam iść na korzyść strony
Prawo do świadczenia pielęgnacyjnego po zwieszeniu działalności gospodarczej.
Przedsiębiorca, który zawiesi działalność , aby opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem, ma prawo do świadczenia pielęgnacyjnego - wynika z wyroku WSA w Warszawie - I SA/Wa 1596/12, w którym uznał, że zawieszenie działalności gospodarczej jest tożsame z zaprzestaniem wykonywania pracy zarobkowej, co jest jednym z warunków przyznania ŚP.