A to jest informacja MPiPS , o opublikowaniu Ustawy .
" ............... Ponadto, od rolników, małżonków rolników lub domowników rolników ubiegających się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, którym opieka nad niepełnosprawnym członkiem rodziny uniemożliwia prowadzenie gospodarstwa rolnego/wykonywanie w nim pracy, wymagane będzie także złożenie odpowiedniego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 3 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów),złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań."
Na mój rozum , to ja wnioskuję z tego , że jeżeli rolnik/małżonek/domownik ubiegający się o ZDO , może pogodzić prowadzenie gosp. rolnego lub pracę w nim z opieką nad osobą niepełnosprawną , nie musi składać oświadczenia o zaprzestaniu ........ .
Co autor miał na myśli ? To co napisał , czy potwierdzić konsekwencje sprawowania opieki ? Jeżeli to drugie powinien użyć słowa np."ponieważ" , a nie "który" . Z drugiej strony , przecież w ministerstwie pracują ludzie kumate w temacie , więc jeżeli tak napisano , to ............