CIEKAWOSTKA do ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 maja 2014, 20:49

A to jest informacja MPiPS , o opublikowaniu Ustawy .
" ............... Ponadto, od rolników, małżonków rolników lub domowników rolników ubiegających się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, którym opieka nad niepełnosprawnym członkiem rodziny uniemożliwia prowadzenie gospodarstwa rolnego/wykonywanie w nim pracy, wymagane będzie także złożenie odpowiedniego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 3 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów),złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań."
Na mój rozum , to ja wnioskuję z tego , że jeżeli rolnik/małżonek/domownik ubiegający się o ZDO , może pogodzić prowadzenie gosp. rolnego lub pracę w nim z opieką nad osobą niepełnosprawną , nie musi składać oświadczenia o zaprzestaniu ........ .
Co autor miał na myśli ? To co napisał , czy potwierdzić konsekwencje sprawowania opieki ? Jeżeli to drugie powinien użyć słowa np."ponieważ" , a nie "który" . Z drugiej strony , przecież w ministerstwie pracują ludzie kumate w temacie , więc jeżeli tak napisano , to ............
niunia

Napisano: 21 maja 2014, 8:48

Na mój rozum , to ja wnioskuję z tego , że jeżeli rolnik/małżonek/domownik ubiegający się o ZDO , może pogodzić prowadzenie gosp. rolnego lub pracę w nim z opieką nad osobą niepełnosprawną , nie musi składać oświadczenia o zaprzestaniu ........ .
Co autor miał na myśli ? To co napisał , czy potwierdzić konsekwencje sprawowania opieki ? Jeżeli to drugie powinien użyć słowa np."ponieważ" , a nie "który" . Z drugiej strony , przecież w ministerstwie pracują ludzie kumate w temacie , więc jeżeli tak napisano , to ............
Świadczenie pielęgnacyjne jest skierowane dla osób które nie są w stanie pogodzić aktywności zawodowej z koniecznością sprawowania opieki nad osobą bliską. To jest istota tego świadczenia, stanowi niejako ekwiwalent utraconych dochodów.
Jeśli opieka nie absorbuje opiekuna tak bardzo i jest on w stanie pogodzić tę opiekę z aktywnością zawodową (nieważne czy rolniczą czy jakąkolwiek inną) świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje!
Dlatego komunikat odnosi się wyłącznie do rolników, którym opieka nad niepełnosprawnym członkiem rodziny uniemożliwia prowadzenie gospodarstwa rolnego/wykonywanie w nim pracy.
Nie widzę tu żadnych ciekawostek ani wątpliwości.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:11

Istotą ZDO to ja wiem co jest , ale wyraz "który" , stanowi różnicę . Czyli ten który nie może pogodzić , składa oświadczenie , ten który może pogodzić nie składa . Dlaczego nie jest napisane "........... , ponieważ nie może pogodzić ........" ?
niunia

Napisano: 21 maja 2014, 9:31

niunia pisze:Istotą ZDO to ja wiem co jest , ale wyraz "który" , stanowi różnicę . Czyli ten który nie może pogodzić , składa oświadczenie , ten który może pogodzić nie składa . Dlaczego nie jest napisane "........... , ponieważ nie może pogodzić ........" ?
Szukasz dziury w całym. Przepis jest jasny.
Ale, ok - idąc Twoim tokiem rozumowania, jesli w aktach brakuje mi takiego oświadczenia,a ja nie wiem czy rolnik może czy nie może pogodzić prowadzenia gospodarstwa rolnego z opieką wzywam go i przyjmuję oświadczenie, że może on pogodzić opiekę z aktywnością zawodową - prowadzeniem gospodarstwa rolnego. I mam jasną przesłankę odmowy świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:55

niunia pisze:en który może pogodzić nie składa .
Ten który może pogodzić nie dostanie świadczenia. Więc nic nie musi składać. A jak już złoży, to wniosek musi być kompletny aby go rozpatrzyć (a więc również zawierać stosowne oświadczenie).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x