ZDO WAŻNE !
ZDO WAŻNE !
Osoba utraciła prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 01.07.2013 r. Posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, więc pracownik socjalny przyznał zasiłek stały od 01.07.2013 r. Wyrównanie dla takiego osoby się nie należy, ale od maja 2014 r. osoba ta rezygnuje z zasiłku stałego i chce ubiegać się o ZDO, jak ją traktujemy na zasadach ZDO czy SZO ?
Re: ZDO WAŻNE !
z umiarkowanym stopniem niepelnosprawności niech lepiej zostanie na stalym bo ZDO TO JEJ SIE NIE NALEZY
No tak, tylko że mniejsza kasa i pomoc społeczna odsyła do nas. Jak wystąpimy o wywiad czy taka osoba jest w stanie się opiekować to zapewne pracownik napisze, że tak. Także proszę o radę 

Mam podobny problem i też nie wiem jak z tego wyjść?
Wygasła decyzja o śp
w dniu 17-07-2013 opiekun złożył wniosek na PZdsON i z tym dniem orzeczono mu umiarkowany stopień niepełnosprawności, Od października 2013 przyznano mu zasiłek stały, czy wyrównać mu lipic-wrzesień
Wygasła decyzja o śp
w dniu 17-07-2013 opiekun złożył wniosek na PZdsON i z tym dniem orzeczono mu umiarkowany stopień niepełnosprawności, Od października 2013 przyznano mu zasiłek stały, czy wyrównać mu lipic-wrzesień
Mi się wydaje, że do dnia przyznania zasiłku stałego wyrównać, tylko co dalej, jeżeli taka osoba chciałaby zrezygnować z zasiłku stałego i przejść na zasiłek dla opiekuna
A od kiedy przyznawało się ŚP , a teraz ZdO na podstawie orzeczenia w stopniu umiarkowanym ???
osoba z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym mogła mieć świadczenie, a teraz zgodnie z art. 18 w przypadku zbiegu prawa do zasilku dla opiekuna i zasiłku stałego, zasiłek stały nie przysługuje.
Czyli będziemy mogli jej przyznać zasiłek dla opiekuna od 15.05.2014 r. ?
Oprócz ZDO WAŻNE ! - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zmiana decyzji śp robimy my czy sko
czy wpłacacie odsetki?
zmian ŚP czy tak będzie dobrze
jak robicie
Kpa
decyzje na śp
decyzja
Elmer błagam o pomoc
kiedy wypłata ZDO?
szo dla żony
INFORMACJA O ZDO