Skoro nie ograniczono zakresu do art. 2 ust. 2 pkt. 2, jak uczyniono np. w przypadku wywiadu środowiskowego oczywistym jest, że aby otrzymać ZDO za okres od 01.07.2013r. stosowne oświadczenie również musi być złożone.Art. 3.
1. W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
2. Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
zdo zaprzestanie prowadzenia gospodarswa rolnego
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zdo zaprzestanie prowadzenia gospodarswa rolnego
Nie rozumiem tej dyskusji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja też nie. Cytowałem to ze 3 razy. Nie wiem czy w tym wątku czy innym o podobnej nazwie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Przeglądam te wasze wypociny na różnych wątkach , przeglądam i zastanawiam się kto w tych OPS-ach pracuje .
Poprawiacze prawa czy powieściopisarze , czy może ludzie którzy z powodu nadmiaru wolnego czasu w pracy , po prostu się nudzą . A wtedy przychodzą do głowy , różne pokraczne pomysły .
Nie ma sensu dyskutować na temat wszystkich Waszych "poprawek" do USTAWY , dlatego zadam jedno , no dwa pytania .
Czy w Art.3 Ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. . mówi się w którymś miejscu , o dacie zaprzestania ? Rolnik/małżonek/domownik ma podpisać oświadczenie , że zaprzestał ....... . Tyle .
Dlaczego chcecie zmuszać ludzi do czegoś , czego USTAWA nie wymaga ?
Zaskoczę Was . Nie oczekuję odpowiedzi , bo ja je znam , z Waszych wcześniejszych "wypracowań" na tym forum .
Wszystkowiedzący , nieomylni , nie lubią rad , ale niech tam . Oszczędzajcie klawiaturę .
Poprawiacze prawa czy powieściopisarze , czy może ludzie którzy z powodu nadmiaru wolnego czasu w pracy , po prostu się nudzą . A wtedy przychodzą do głowy , różne pokraczne pomysły .
Nie ma sensu dyskutować na temat wszystkich Waszych "poprawek" do USTAWY , dlatego zadam jedno , no dwa pytania .
Czy w Art.3 Ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. . mówi się w którymś miejscu , o dacie zaprzestania ? Rolnik/małżonek/domownik ma podpisać oświadczenie , że zaprzestał ....... . Tyle .
Dlaczego chcecie zmuszać ludzi do czegoś , czego USTAWA nie wymaga ?
Zaskoczę Was . Nie oczekuję odpowiedzi , bo ja je znam , z Waszych wcześniejszych "wypracowań" na tym forum .
Wszystkowiedzący , nieomylni , nie lubią rad , ale niech tam . Oszczędzajcie klawiaturę .
Oprócz zdo zaprzestanie prowadzenia gospodarswa rolnego - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
POMOCY!!!
odmówic czy przyznac
decyzja na zdo
jakie kwoty
Odsetki - proszę o pomoc
zasiłek dla opiekuna
ZDO 2 nieoełnosprawnych
szkolenie z mlonką Lublin- wie ktoś???
uzysk
ROPS decyzja zmieniająca św. piel
EWALU OBIECAŁAŚ DZISIAJ WKLEIĆ SWOJĄ DECYZJĘ ZM.ŚP.
ODSETKI
zr a skład rodziny
sygnity
Macie już upoważnienia do prowadzenia ZDO?
co zrobić?