żebrzące polskie dziecko
żebrzące polskie dziecko
Czy macie jakieś procedury co robić, gdy widzicie żebrzące, proszące o pomoc polskie dziecko? Jak zareagować? Kogo zawiadomić? Co zrobić? Ja dziś (sobota!) stanęłam przed tym problemem i trochę mnie zamurowało. Ale przejść obojętnie nie mogłam!
Re: żebrzące polskie dziecko
To przesuń sie w prawo i stan trochę dalej od tego problemu!
Zebranie, prosZenie sie o pieniądze nie jest w Polsce zabronione. A dzieciak więcej dorobi na tym biznesie niz na roznoszeniu gazetek. I na nowe playstation bedzie jak znalazł skoro babcia jest skąpa!

Zebranie, prosZenie sie o pieniądze nie jest w Polsce zabronione. A dzieciak więcej dorobi na tym biznesie niz na roznoszeniu gazetek. I na nowe playstation bedzie jak znalazł skoro babcia jest skąpa!
Już sam fakt przebywania dziecka na ulicy i żebrania świadczy o tym, że rodzice w sposób nieodpowiedni sprawują opiekę nad dzieckiem. Jest to również żenujące zajęcie, które zapewne wpisze się niekorzystnie na psychikę dziecka i jego przyszłość. Nie przeszłam obojętnie, zareagowałam. Dziecko zostało wyrzucone z domu, spało na klatkach schodowych, było głodne. Do domu nie chciało wrócić. Pytam o procedury, bo może są... Ja nie byłam pewna co zrobić, zawiadomić Policję, Straż Miejską, Centrum Interwencji Kryzysowej...? Gdybym sie odwróciła to pewnie by było mi wygodniej pomyśleć, że zbiera na nowe playstation....
Nie na playstation? Pewnie fan xboxa! 
Od żebraków jest straż miejska. Ci wezwą policję a ta odwiezie do domu albo do bidula. Koniec.

Od żebraków jest straż miejska. Ci wezwą policję a ta odwiezie do domu albo do bidula. Koniec.
Oprócz żebrzące polskie dziecko - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
specjlaizacja w Katowicach
decyzja potwierdzająca prawo doświadczeń zdrowotnych
zasiłek stały a zas. rehabilitacyjny z zus
anioły
ZASIŁKI OKRESOWE ZE ŚRODKÓW WŁASNYCH
zasiłek stały
1%
Litwo Ojczyzno moja
Do czego doprowadza rządza pieniądza
IFSW ws. Ukrainy
może ktoś ma pomysł...........
odwolanie