zerówka to uczeń !
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
zerówka to uczeń !
Czy ktoś mi powie czy dziecku w zerówce należny się stypendium szkolne ? Jestem nowa - czy ktoś mi powie gdzie mogę szukać wyjaśnienia podstawy prawnej - mówiącej że stypendium szkole należy się dziecku w zerówce - moja kierowniczka każe mi dawać !!!!!
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, Dodatki mieszkaniowe, Stypendia
- Kontakt:
Re: zerówka to uczeń !
Nie należy się, dziecko w zerówce to nie uczeń.
Poniżej wg. Art. 90b ustawy o systemie oświaty, tutaj masz komu się należy (tekst pogrubiony):
Art. 90b. Pomoc materialna dla ucznia
1.
Uczniowi przysługuje prawo do pomocy materialnej ze środków przeznaczonych na ten cel w budżecie państwa lub budżecie właściwej jednostki samorządu terytorialnego.
2.
Pomoc materialna jest udzielana uczniom w celu zmniejszenia różnic w dostępie do edukacji, umożliwienia pokonywania barier dostępu do edukacji wynikających z trudnej sytuacji materialnej ucznia, a także wspierania edukacji uczniów zdolnych.
3.
Pomoc materialna przysługuje:
1)
uczniom szkół publicznych, niepublicznych i niepublicznych szkół artystycznych o uprawnieniach publicznych szkół artystycznych oraz słuchaczom kolegiów pracowników służb społecznych – do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24. roku życia;
2)
wychowankom publicznych i niepublicznych ośrodków rewalidacyjno-wychowawczych – do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki.
Zerówka to nadal przygotowanie przedszkolne, i nie ważne gdzie się odbywa (czasami w szkołach).
Jak chcesz zagłębić temat to definicji szukałbym w ustawach oświatowych.
Poniżej wg. Art. 90b ustawy o systemie oświaty, tutaj masz komu się należy (tekst pogrubiony):
Art. 90b. Pomoc materialna dla ucznia
1.
Uczniowi przysługuje prawo do pomocy materialnej ze środków przeznaczonych na ten cel w budżecie państwa lub budżecie właściwej jednostki samorządu terytorialnego.
2.
Pomoc materialna jest udzielana uczniom w celu zmniejszenia różnic w dostępie do edukacji, umożliwienia pokonywania barier dostępu do edukacji wynikających z trudnej sytuacji materialnej ucznia, a także wspierania edukacji uczniów zdolnych.
3.
Pomoc materialna przysługuje:
1)
uczniom szkół publicznych, niepublicznych i niepublicznych szkół artystycznych o uprawnieniach publicznych szkół artystycznych oraz słuchaczom kolegiów pracowników służb społecznych – do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24. roku życia;
2)
wychowankom publicznych i niepublicznych ośrodków rewalidacyjno-wychowawczych – do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki.
Zerówka to nadal przygotowanie przedszkolne, i nie ważne gdzie się odbywa (czasami w szkołach).
Jak chcesz zagłębić temat to definicji szukałbym w ustawach oświatowych.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: inspektor
- Kontakt:
Re: zerówka to uczeń !
Należy się tylko od 1 klasy, zerówka to przygotowanie przedszkolne 

Oprócz zerówka to uczeń ! - Stypendia przeczytaj również:
Potrzebuje pomocy -zasada przyznawania
Stypendium piłkarskie
Sprawa rozwodowa w trakcie
pomoc materialna czy refundacja poniesionych kosztów?
Szkoła
stypendium Ukraina
Wniosek
czy ktoś pracuje na programie TALES?
wniosek na kilkoro uczniów
materiały szkoleniowe
podział środków na stypendia
zestawienie
kasacja dokumentów
niskie / brak stypendiów gpa
Rozliczenie dotacji
nie rozliczone faktury