Napisano: 09 lut 2022, 16:12
Byłam w podobnej sytuacji jakiś czas temu jako młody pracownik PCPR. Nie wiem dlaczego nikt nie chce się wypowiadać w kwestii dłużników i BIG, ale oczywiście wiem, że temat nie jest prosty:) Dzwoniąc po różnych PCPRach i googlując informacje na ten temat, wypracowałam sobie sama pewną praktykę, niestety nie wiem do końca czy prawidłową. Wykaz biur do których trzeba zgłaszać dłużników znajduje się na stronie Ministerstwa Rozwoju i Technologii, w chwili obecnej jest ich 5 (ostatnio jedno z biur zakończyło swoją działalność). Do każdego z tych biur inaczej się wprowadza osoby, poprostu podczas wprowadzania pierwszej osoby w danym biurze metodą prób i błędów zapisywałam sobie wszystko na kartce. W dwóch przypadkach miałam problem wydawało mi się nie do przejścia, ale konsultanci w tych biurach okazywali się bardzo pomocni:) Kwoty zadłużenia wpisuję całe do chwili obecnej i oczywiście przeliczam odsetki ustawowe przy czym bardzo pomocne są kalkulatory internetowe - polecam na stronie gofin. Dobrze jest również robić sobie zrzuty ekranu czy też wydruki osób wprowadzonych czy modyfikowanych, żeby w przypadku kontroli móc udowodnić że dana osoba figurowała w BIG, a to z takiego powodu że niektóre BIG interpretują opłatę za pobyt dziecka w pieczy jako zadłużenie alimentacyjne, natomiast we wrześniu 2019 r. weszły w życie przepisy które nakazują BIGom usuwać informacje gospodarcze "nie później niż po upływie 6 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne(...)". Chodzi o to, że BIGi nie prowadzą żadnego archiwum, a ja się kiedyś zdziwiłam, że samowolnie usunęli mi kilka osób właśnie ze względu na upływ 6 lat.