Czy ktoś z Was miał już jakieś szkolenie odnośnie zmiany do ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy...
Chodzi mi o EWIDENCJĘ maloletnich, którą również pcpry winny prowadzić.
Dzisiaj dostałam z Sądu 2 postanowienia o opiekunie tymczasowym i nie wiem z której strony ugryźć, nikt nic nie wie...
Dzisiaj dostaliśmy meila z Biura Związku Powiatów Polskich:
"Szanowni Państwo,
Art. 25a ustawy z dnia z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa wprowadzono do porządku prawnego ewidencję małoletnich obywateli Ukrainy, którzy przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez opieki osoby sprawującej faktyczną pieczę nad nim, oraz małoletnich obywatel Ukrainy, który przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i przed przybyciem był umieszczony w pieczy zastępczej na terytorium Ukrainy.
Wpisów do ewidencji mają dokonywać m.in. powiatowe centra pomocy rodzinie.
Obecnie trwają z Ministerstwem Rodziny i Polityki Społecznej rozmowy dotyczące zorganizowania w przyszłym tygodniu warsztatów poświęconych zasad funkcjonowania tej ewidencji oraz ciążących na PCPR-ach obowiązkach z tym związanych.
Ponieważ chcemy, aby szkolenie miało wymiar czysto praktyczny osoby zainteresowane tematem prosimy o uprzednie zadawanie pytań z wykorzystaniem ankiety dostępnej tutaj: https://zpp.pl/survey/index.php/75515
Na pytania oczekujemy do 1 kwietnia br. do godziny 11.00"
U nas nic nie wiadomo należy tylko administratora wskazać. Mimo kilku szkoleń dalej nikt nic nie wie...czy to przez POMOST, czy CAS czy jeszcze coś innnego...
Tak, tylko sprawozdanie w CAS się pojawiło by wskazać administratora danych.
Mam nadzieję, że będą nagłaśniane informacje, jak się taki system pojawi, i jak go obsługiwać.
Dzień dobry, a kogo wpisujecie w tym sprawozdaniu jako administratora? bo myślę, ze dyrektora a osobę zastępującą pracownika, czy Wy też tak będziecie wpisywać?
U mnie administrator- Dyrektor adekwatnie Zastępca Administratora Zastępca Dyrektora...
a tak z innej beczki czy uważacie, że dziecko, które ma opiekuna tymczasowego ma widnieć w rejestrze?