Zgłoszenie do ubezpieczenia jak robicie?

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
KM93
Praktykant
Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ
Kontakt:

Re: Zgłoszenie do ubezpieczenia jak robicie?

Post autor: KM93 »

Wyrejestrowanie, później ewentualnie korekta.
renata1100
Praktykant
Zajmuję się: Księgowa
Kontakt:

Post autor: renata1100 »

Jeśli mam dużą pewność, że będzie dalej pobierać zasiłek stały to zostawiam zgłoszoną osobę i wykazuję na 0 w raportach. Nie trzeba potem korygować raportów wstecz.
Awatar użytkownika
thorgal70
Referent
Zajmuję się: Wszystkim i niczym
Kontakt:

Post autor: thorgal70 »

renata1100 pisze: 13 maja 2024, 9:53 Jeśli mam dużą pewność, że będzie dalej pobierać zasiłek stały to zostawiam zgłoszoną osobę i wykazuję na 0 w raportach. Nie trzeba potem korygować raportów wstecz.
Podobnie. Jeśli mamy 99% pewność, że będzie kontynuacja, tzn. pracownik socjalny prowadzi już postępowanie, to nie wyrejestrowujemy. Syzyfowa robota.
Z poważaniem
Ewakxe
Praktykant
Zajmuję się: DG/Płace/Księgowość
Kontakt:

Post autor: Ewakxe »

Mam taką sytuację, zgon osoby niepełnosprawnej nastąpił 17.03 - za osobę pobierającej ŚP opłacane były składki społeczne i zdrowotne, społeczna zapłacona proporcjonalnie do dnia zgonu, natomiast zdrowotna do końca kwietnia. Wyrejestrowałam Panią, która pobierała ŚP ze społecznych i zdrowotnych od 1.05 i teraz się zastanawiał czy oby dobrze zrobiłam? Czy nie powinno być wyrejestrowanie ze społecznych i zdrowotnych od 18.03, następnie zgłoszenie do zdrowotnych od 18.03 no i ostateczne wyrejestrowanie ze zdrowotnych 1.05?? Która wersja jest poprawna?
tamara
Praktykant
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: tamara »

Dlaczego zdrowotna do końca kwietnia? Ja wyrejestrowałabym osobę pobierającą św.p. z dniem 18.03 zarówno ze społecznych jak i zdrowotnego.
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

bo zmieniły się przepisy i my właśnie mieliśmy taki przypadek, że zdrowotne do czasu otrzymywania świadczeń , a społeczne do momentu zgonu osoby pozostającej pod opieką;
dolga
Referent
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: dolga »

mgops7 pisze: 23 maja 2024, 10:47 bo zmieniły się przepisy i my właśnie mieliśmy taki przypadek, że zdrowotne do czasu otrzymywania świadczeń , a społeczne do momentu zgonu osoby pozostającej pod opieką;
Możesz pokazać te przepisy, chyba coś przeoczyłam. Bo ja raczej również od 18.03 bym wyrejestrowała ze zdrowotnej.
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

Dz.U. 2024, poz.146 - art. 76 ust.10 ("do dnia utraty prawa ich pobierania") oraz Dz.u 2024, poz. 497 - art.6 ust.2b pkt.2 - tutaj to trochę skomplikowane, ale wydaje się, ze to jest to; Informację o tej zmianie przepisów dziewczyny podały z jakiegoś szkolenia, ale bez konkretnych artykułów i teraz szukając, znalazłam to;
dolga
Referent
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: dolga »

mgops7 pisze: 23 maja 2024, 11:26 Dz.U. 2024, poz.146 - art. 76 ust.10 ("do dnia utraty prawa ich pobierania") oraz Dz.u 2024, poz. 497 - art.6 ust.2b pkt.2 - tutaj to trochę skomplikowane, ale wydaje się, ze to jest to; Informację o tej zmianie przepisów dziewczyny podały z jakiegoś szkolenia, ale bez konkretnych artykułów i teraz szukając, znalazłam to;
Przepraszam doznałam zaćmienia umysłu, oczywiście miałam już nawet taki przypadek w tym roku :)
ODPOWIEDZ