Pani pobiera św. pielęgnacyjne na starych zasadach od 2022r. Na dzień składania wniosku była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu ubezpieczenia męża - mąż podlegał ubezpieczeniu w Urzędzie Pracy.
Pani przyszła do mnie dzisiaj i napisała pismo, że prosi o objęcie jej oraz jej pełnoletniej córki do ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ obecnie nie podlegają ubezpieczeniu z innego tytułu. Córka studiuje.
Z tego co wiem, to mąż po prostu zrezygnował z ubezpieczenia w PUP bo pracuje na czarno i nie, bo nie

Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 28 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej rozumiem, że mam prawo, a nawet obowiązek taką Panią oraz jej córkę do tego ubezpieczenia zgłosić? Nie ważne, że Pani ma męża? Dobrze to rozumiem?
A co właśnie z mężem - czy jego też powinnam ubezpieczyć jako członka rodziny? Pani mi nie podała żadnych jego danych
Proszę o pomoc, bo moje argumenty rozbiegają się z argumentami szefowej, ona uważa że to Pan powinien dalej być ubezpieczony w PUP i zgłosić pod sobą całą swoją rodzinę. Ale w jaki sposób ja mam go do tego zmusić????