Zgłoszenie do zdrowotnego - mąż zrezygnował ze zdr w PUP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 cze 2024, 14:28

Witam,
Pani pobiera św. pielęgnacyjne na starych zasadach od 2022r. Na dzień składania wniosku była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu ubezpieczenia męża - mąż podlegał ubezpieczeniu w Urzędzie Pracy.
Pani przyszła do mnie dzisiaj i napisała pismo, że prosi o objęcie jej oraz jej pełnoletniej córki do ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ obecnie nie podlegają ubezpieczeniu z innego tytułu. Córka studiuje.
Z tego co wiem, to mąż po prostu zrezygnował z ubezpieczenia w PUP bo pracuje na czarno i nie, bo nie :roll: :?
Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 28 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej rozumiem, że mam prawo, a nawet obowiązek taką Panią oraz jej córkę do tego ubezpieczenia zgłosić? Nie ważne, że Pani ma męża? Dobrze to rozumiem?
A co właśnie z mężem - czy jego też powinnam ubezpieczyć jako członka rodziny? Pani mi nie podała żadnych jego danych

Proszę o pomoc, bo moje argumenty rozbiegają się z argumentami szefowej, ona uważa że to Pan powinien dalej być ubezpieczony w PUP i zgłosić pod sobą całą swoją rodzinę. Ale w jaki sposób ja mam go do tego zmusić???? :|
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 03 cze 2024, 14:34

jak nie ma ubezpieczenia z innego tytułu to musisz zgłosić, męża też ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 cze 2024, 14:37

Ale TY nie musisz go do niczego zmuszać...to ich decyzja i ich sprawa.
Nie masz obowiązku zgłaszać takiej rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego. Kobieta ma tytuł do ubezpieczenia jako członek rodziny u męża. I tam gdzie jest mąż ubezpieczony tam powinna być on objęta ubezpieczeniem.
Argument -nie bo nie- to żaden argument.Jak nie chce być zarejestrowany w PUP to niech wykupi ubezpieczenie prywatne. Jego sprawa/jego wybór.
Pracuje na czarno, zarabia nie płacąc podatku ani składek więc go stać.

Dosyć popierania pracy na czarno. TY pracujesz/płacisz wtedy na jego ubezpieczenie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 cze 2024, 14:38

Wiesz TOM...on ma tytuł tylko nie chce z niego korzystać.
~o~
VIP

Napisano: 03 cze 2024, 14:39

nas nie interesuje jego tytuł tylko swiadczeniobiorczyni. A ta kobitka statusu członka rodziny OSOBY UBEZPIECZONEJ nie ma.

z ustawy
2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20a, 26-28b, 30 i 33.
przez lata "przymuszaliśmy" w takich sytuacjach, skończyło się postępowaniem karnym wobec prezydenta :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 cze 2024, 14:46

Z informacji pozyskanej z empatii NFZ CWU wychodzi mi, że "Osoba nie ma świadczenia".
Dla mnie to potwierdzenie, że nie posiada prawa do ubezp. z innego tytułu. I chyba nie moją rolą jest walka z pracą na czarno poprzez nie zgłoszenie Pani do ubezpieczenia, choćbym nie wiem co o tym prywatnie myślała ;) ale wiem właśnie, że zdania są podzielone stąd moje pytanie.
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 03 cze 2024, 14:49

No niee...to przecież chore.
Popieramy bezprawie takim postępowaniem. Jak pracujesz uczciwie za najniższą krajową to jeszcze masz na karku sponsorowanie ubezpieczenia cwaniakom pracującym na czarno. A oni śmieją się nam w twarz....
~o~
VIP

Napisano: 03 cze 2024, 14:57

a czy to pierwsze "chore" regulacje w naszej robocie....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 cze 2024, 14:58

No fakt ...ale zawsze mnie to bulwersuje...nie umiem przywyknąć
~o~
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem