Zgodnie z ustawą kartę przynać do 30 wrzesnia,a oświadczenie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 sie 2017, 8:38

Zgodnie z art. 11 ust. 1 pkt 3 ustawy kartę studentowi należny przyznać w przypadku szkoły wyższej, do dnia 30 września roku , w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z oświadczeniem. Student przyniósł oświadczenie że kończy studia 30.04.2019r. do kiedy przyznać kartę????????????????? zgodnie z oświadczeniem czy z ustawą??? Proszę o pomoc!!!!
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 30 sie 2017, 13:48

wydaje mi się, że na oświadczeniu oświadcza np. datę 30.04.2019 r. a Ty przyznajesz do 30 września tego roku w którym on kończy naukę w tym przypadku do 30 września 2019 r. Tak samo w przypadku szkoły średniej. Nie wiem czy dobrze rozumiem art. 11 .. może niech inni się też wypowiedzą ?
kikir
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 13:26
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 30 sie 2017, 15:35

kikir pisze:wydaje mi się, że na oświadczeniu oświadcza np. datę 30.04.2019 r. a Ty przyznajesz do 30 września tego roku w którym on kończy naukę w tym przypadku do 30 września 2019 r. Tak samo w przypadku szkoły średniej. Nie wiem czy dobrze rozumiem art. 11 .. może niech inni się też wypowiedzą ?

Dziś zobaczyłam w systemie taki komunikat:
Szanowni Państwo
Odnosząc się do pytań dotyczących obowiązku przedstawiania we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny informacji na temat uczęszczania dzieci w wieku poniżej 18. roku życia do szkół i placówek oświatowych, uprzejmie przypominamy, że ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2016 r. poz. 785, z późn. zm.) stanowi w art. 21 ust. 1, że dane członków rodziny wielodzietnej, w tym dane dotyczące nauki w szkole, mogą być przetwarzane jedynie w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z niniejszej ustawy, a zatem jedynie w takim stopniu, w jakim dana informacja ma wpływ na prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny lub termin jej ważności.
W przypadku informacji o uczęszczaniu dziecka do szkoły należy zauważyć, że informacja ta jest niezbędna do realizacji ustawy w przypadku dzieci powyżej 18 roku życia, dla których prawo do Karty Dużej Rodziny wynika z faktu uczenia się w szkole, a także w sytuacji, gdy planowany termin zakończenia nauki nastąpi po ukończeniu przez dziecko 18. roku życia – wówczas informacja ta umożliwi wyznaczenie dłuższego terminu ważności Karty dla tego dziecka. Informacja o uczęszczaniu dziecka do szkoły lub placówki oświatowej może być również pobierana w sytuacji, gdy zachodzą wątpliwości co do miejsca zamieszkania członków rodziny wielodzietnej – na przykład gdy z pozyskanych przez gminę informacji wynika, że rodzina mieszka poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W takiej sytuacji bowiem informacja o miejscu nauki dzieci może mieć wpływ na ustalenie prawa do Karty Dużej Rodziny.
Pozdrawiamy
Departament Polityki Rodzinnej
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

więc pewnie autorowi chodzi o przyznawanie kart do 30 września.
wrrr
Praktykant
Od: 11 kwie 2017, 10:47
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 wrz 2017, 9:26

ja przedłużam do 30 września (nie wiem czy dobrze), ale po coś zrobili ten zapis w ustawie. Jeśli chodzi o 2 pytanie, to decyduje oświadczenie wnioskodawcy gdzie dziecko mieszka.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2017, 9:36

Wydaje mi się że ten komunikat dotyczy wyłącznie dzieci powyżej 18 roku które uczą się w szkołach ponadgimnazjalnych. Bo skoro student robi np. studia II stopnia i kończy w marcu (bo przecież tak wynika z organizacji roku akademickiego i regulaminu studiów) to przecież nie mogę przyznać mu do 30.09. tym bardziej że na oświadczeniu pisze kiedy kończy.
W/w zapis dotyczy na pewno osób które zdają maturę i kończą naukę w kwietniu wtedy zgodnie z ustawa przyznaję do 30.09. bo oni zachowują prawa ucznia do tego miesiąca.
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 05 wrz 2017, 11:31

Nie sugeruj się "często zadawanymi pytaniami" na stronie mrpips, bo one nie są na bieżąco aktualizowane.

Temat wałkowany wielokrotnie, różne zdania. Ja robie według ustawy i przyznaje do 30 września po terminie ukończenia nauki.
Więcej -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207247183
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2017, 11:37

dzisiaj wprowadzałam dziecko powyżej 18 r.ż. wklepałam szkołę i planowany termin ukończenia szkoły zgodnie z oswiadczeniem 30.06.2019. System sam wyznaczył termin ważności karty na 30 WRZEŚNIA 2019.
Czy wy dziś również nie możecie zamówić kart? Od wczoraj tez nie mogę odebrać paczki...
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem