kikir pisze:wydaje mi się, że na oświadczeniu oświadcza np. datę 30.04.2019 r. a Ty przyznajesz do 30 września tego roku w którym on kończy naukę w tym przypadku do 30 września 2019 r. Tak samo w przypadku szkoły średniej. Nie wiem czy dobrze rozumiem art. 11 .. może niech inni się też wypowiedzą ?
Dziś zobaczyłam w systemie taki komunikat:
Szanowni Państwo
Odnosząc się do pytań dotyczących obowiązku przedstawiania we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny informacji na temat uczęszczania dzieci w wieku poniżej 18. roku życia do szkół i placówek oświatowych, uprzejmie przypominamy, że ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2016 r. poz. 785, z późn. zm.) stanowi w art. 21 ust. 1, że dane członków rodziny wielodzietnej, w tym dane dotyczące nauki w szkole, mogą być przetwarzane jedynie w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z niniejszej ustawy, a zatem jedynie w takim stopniu, w jakim dana informacja ma wpływ na prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny lub termin jej ważności.
W przypadku informacji o uczęszczaniu dziecka do szkoły należy zauważyć, że informacja ta jest niezbędna do realizacji ustawy w przypadku dzieci powyżej 18 roku życia, dla których prawo do Karty Dużej Rodziny wynika z faktu uczenia się w szkole, a także w sytuacji, gdy planowany termin zakończenia nauki nastąpi po ukończeniu przez dziecko 18. roku życia – wówczas informacja ta umożliwi wyznaczenie dłuższego terminu ważności Karty dla tego dziecka. Informacja o uczęszczaniu dziecka do szkoły lub placówki oświatowej może być również pobierana w sytuacji, gdy zachodzą wątpliwości co do miejsca zamieszkania członków rodziny wielodzietnej – na przykład gdy z pozyskanych przez gminę informacji wynika, że rodzina mieszka poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W takiej sytuacji bowiem informacja o miejscu nauki dzieci może mieć wpływ na ustalenie prawa do Karty Dużej Rodziny.
Pozdrawiamy
Departament Polityki Rodzinnej
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
więc pewnie autorowi chodzi o przyznawanie kart do 30 września.