samotna matka z jednym dzieckiem. - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 sie 2017, 9:48

Witam, czy mogę starać się o kartę dużej rodziny kiedy wychowuje roczne dziecko sama? Ojciec dziecka niczym się nie interesuje. I czy muszę mieć do tego zasadzone alimenty-?
theanka2016
Praktykant
Od: 28 sie 2017, 9:43
Zajmuję się: Bezrobotna

Napisano: 28 sie 2017, 10:34

Tzn. tylko jedno dziecko Pani wychowuje?
Karta przysługuje rodzinom, które mają co najmniej 3 dzieci, więc jeśli jest Pani samotna i ma Pani tylko jedno dziecko to karta Pani nie przysługuje.

Wedle art. 4 ust. 1 ustawy o KDR
Kod: Zaznacz cały
Art. 4. 1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci: 1) w wieku do ukończenia 18. roku życia; 2) w wieku do ukończenia 25. roku życia - w przypadku gdy dziecko uczy się w: a) szkole - do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego, b) szkole wyższej - do końca roku akademickiego - w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4; 3) bez ograniczeń wiekowych - w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2017, 13:39

No właśnie o to chodzi że z jednym. Kiedyś niedawno czytałam że samotna matka z nawet jednym dzieckiem może strać się o kartę dużej rodziny bo jest samotna i chciałam tą informację potwierdzić.
theanka2016
Praktykant
Od: 28 sie 2017, 9:43
Zajmuję się: Bezrobotna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x