zgon
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: zgon
Nie wypłacasz dodatku, kiedy zgon nastąpił przed terminem wypłaty. Nie ma już komu wypłacić. A jesli nie masz wiedzy o śmierci świadczeniobiorcy i wypłacisz, to należy żądać zwrotu od zarządcy lokalu (pismem).
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
ja dowiedziałam się o śmierci wnioskodawcy 3 czerwca.
zgon nastąpił 28 lutego
dodatek był przyznany od 1.01.2025 do 30.06.2025
stwierdzam wygaśnięcie decyzji
od zarządcy zwrot dodatku nienależnie wypłaconego od marca ...
zgon nastąpił 28 lutego
dodatek był przyznany od 1.01.2025 do 30.06.2025
stwierdzam wygaśnięcie decyzji
od zarządcy zwrot dodatku nienależnie wypłaconego od marca ...

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
A ja mam pytanie odnoście zgonu. Pan zostawił na sekretariacie akt zgonu matki i poprosił, żeby przekazać akt do dodatku mieszkaniowego i poszedł. Koleżanka przyniosła mi sam akt zgonu bez żadnego pisma, że Pan x informuje, że jego matka zmarła i dołącza akt zgonu. Pan mieszkał z matką. W tym przypadku wystarczy, mi sam akt zgonu i wydaje decyzje wygaszającą dodatek mieszkaniowy z dniem zgonu tj. 24.05.2025r., której nie wysyłam bo przecież Strona postępowania nie żyje tylko zostawiam to w aktach, czy zadzwonić do Pana i poprosić żeby jeszcze jakieś pismo dołączył do tego?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
myślę, że akt zgonu wystarczy. Niepotrzebne jest pismo dodatkowe, gdzie byłaby informacja taka sama jak w akcie zgonu, że Pani....nie żyjeGOPS_1234 pisze: 04 cze 2025, 8:44 A ja mam pytanie odnoście zgonu. Pan zostawił na sekretariacie akt zgonu matki i poprosił, żeby przekazać akt do dodatku mieszkaniowego i poszedł. Koleżanka przyniosła mi sam akt zgonu bez żadnego pisma, że Pan x informuje, że jego matka zmarła i dołącza akt zgonu. Pan mieszkał z matką. W tym przypadku wystarczy, mi sam akt zgonu i wydaje decyzje wygaszającą dodatek mieszkaniowy z dniem zgonu tj. 24.05.2025r., której nie wysyłam bo przecież Strona postępowania nie żyje tylko zostawiam to w aktach, czy zadzwonić do Pana i poprosić żeby jeszcze jakieś pismo dołączył do tego?
Na podstawie aktu zgonu stwierdzasz wygaśnięcie decyzji
Oprócz zgon - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Decyzja odmowna
Decyzja zmieniająca dodatek mieszkaniowy
bez tytułu prawnego
Infromacja dla zarządcy
Rachunki na wynajmującego, płaci najemca - czy należy się DM
umowa najmu
świadczenia ZUS
mądre głowy mieszkaniowkowe
CHEOPS e-doręczenia
wydatki jak przeliczać