zgon a gospodarstwo rolne - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 19 sie 2015, 11:00

mam podobny przypadek zmarł mąż na którego było gospodarstwo i do tego jeszcze kilka dzierżaw, na nakazie podatkowym widniał tylko mąż, i jak liczyć dochód ta pani z synem obrabia dalej to gospodarstwo
doraaa

Napisano: 19 sie 2015, 11:02

nie liczyć
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:28

Ależ pleciecie. Czy dochód członka rodziny nie wchodzi w skład dochodu rodziny? Możecie nie liczyć dochodów, jeżeli osoba zmarła pracowała na etacie. W przypadku gospodarstwa dochód zostaje- nie może on zniknąć, bo ziemia nadal jest. Po przeprowadzeniu działu spadku-bo dalej często nie jest sprawa ciągnięta macie na nakazie ile komu przysługuje. Jeżeli facet żył w małżeństwie, to ziemi nie można ot tak wykreślić. To nie etat, że wczoraj był, dziś nie ma. Sąd może to pole od rodziny oddzielić - nie wy.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:34

west pisze:Ależ pleciecie. Czy dochód członka rodziny nie wchodzi w skład dochodu rodziny? Możecie nie liczyć dochodów, jeżeli osoba zmarła pracowała na etacie. W przypadku gospodarstwa dochód zostaje- nie może on zniknąć, bo ziemia nadal jest. Po przeprowadzeniu działu spadku-bo dalej często nie jest sprawa ciągnięta macie na nakazie ile komu przysługuje. Jeżeli facet żył w małżeństwie, to ziemi nie można ot tak wykreślić. To nie etat, że wczoraj był, dziś nie ma. Sąd może to pole od rodziny oddzielić - nie wy.
to Ty pleciesz, a któremu członkowi rodziny ten dochód przypiszesz? Ty przeprowadzisz podział spadku? Nie masz to tego prawa, to nie łatwa sprawa nieraz nawet dla Sądu
Kati@

Napisano: 19 sie 2015, 12:38

pomału.
Pan X miał w 2014 roku ziemię i on osiągał z niej dochód.
Zmarł w 2015 roku. Ziemia dostała się pani Y.
Licząc dochód w 2014 roku nie liczysz Pana X i jego dochodu z pracy, gospodarstwa itp.
Licząc dochód z 2015 roku liczysz dochód z gospodarstwa Pani Y, za jaki je posiadała.
Jak możesz przypisać Pani dochód z czegoś z czego ona nie posiadała? Złoży ci oświadczenie:
- Panie ja to w 2014 roku nie miałam pola, mój stary miał ze 2 hektary. Krowy na nim pasłam. W 2015 ta stara cholera rąbnęła w kalendarz i mam z nim spokój.Nawet spadek po nim dostałam - jedno dobre co mi dał. Teraz od 2015 roku to już moje 2 ha nie tej cholery
a ty do niej:
- Pani nie gadej gupot tylko wpisuj mi na tym oświadczeniu ile miałaś pola w 2014 roku.
- panocku przecież ci godom, że w 2014 roku to pole miała ta stara cholera. To było pole bo jego świętej pamięci ojczulku jeszcze. przed ślubem mu to dali bo nie chcieli by było moje. Jak zmarła ta łajza w 2015 to dopiero wtedy to dostałam
- nie godej mi gupot tylko wpisuj te pole!
- dobra to wpisuje 0, bo żech tyle miała;
- wpisuj 2 ha!
- panocku ale to przecież pod odpowiedzialnością karną. Siedzieć pójdę. Kto mi się krową zajmie?
- pisz 2 ha!
- to ja pójdę do tej Jasi z dołu to mi napisze ile miałąm pola w 2014 roku

Pani Jasia napisała 0 ha.
-o widiz Panocek w 2014 nie miałam pola
- a co mi tu gupia babo jakieś zaświadzcenia pokazujesz? Miał chłop pole? Miał. Teraz jest twoje to pisz, że w 2014 roku miałaś pole!
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:45

Facet pokazuje wam kwit, że ma rozdzielność majątkową i nie mieszka z kobietą, mimo, że są małżeństwem - nie liczycie go z dochodem, tylko dochód małżonki?

Czy dochód osoby mającej gospodarstwo rolne w 2014 nie poszedł na dochód rodziny, jeżeli ta osoba zmarła w 2015? Robicie utratę do dochodu nieopodatkowanego.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:49

Jeżeli chcecie kombinować z podziałem majątku przed działem spadku to może warto ustalić jeszcze coś:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Posiadacz_samoistny
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:49

"Facet pokazuje wam kwit, że ma rozdzielność majątkową i nie mieszka z kobietą, mimo, że są małżeństwem - nie liczycie go z dochodem, tylko dochód małżonki?"
a co ma piernik do wiatraka?

"Czy dochód osoby mającej gospodarstwo rolne w 2014 nie poszedł na dochód rodziny, jeżeli ta osoba zmarła w 2015? Robicie utratę do dochodu nieopodatkowanego."
Tak samo jak to co zarobił z pracy/emerytury itp. A tego chyba nie liczysz?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 13:03

Pole nie znika. Ono cały czas jest, a tym samym dochód z niego.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 13:04

ale nie jest dochodem uzyskanym
Emerytura z 2014 roku też nie "zniknęła" tylko została wydana na cele konsumpcyjne całej rodziny
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x