zgon - który Ośrodek płaci - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 28 lis 2016, 12:31

Zmarła kobieta, która zamieszkiwała od kilku lat na terenie innej gminy, u nas miała meldunek stały, ale nie mieszkała. W przypadku osób bezdomnych to wiem, że zwraca koszty gmina ostatniego zameldowania, a w takiej sytuacji który Ośrodek powinien zapłacić - zameldowania czy zamieszkania ?
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2016, 12:52

Uważam,ze ośrodek miejsca zamieszkania a nie zameldowania.
Iga2

Napisano: 28 lis 2016, 12:53

Pogrzeb wykonuje i opłaca gmina, w której ta osoba zmarła, bez możliwości zwrotu środków od gminy ostatniego miejsca zamieszkania lub zameldowania.
Xman

Napisano: 28 lis 2016, 13:11

Xman To co Ty teraz napisałaś dotyczy ale bezdomnych
Iga2

Napisano: 28 lis 2016, 13:29

Czemu tak myślisz?
Xman

Napisano: 28 lis 2016, 13:30

Agniecha2 pisze:W przypadku osób bezdomnych to wiem, że zwraca koszty gmina ostatniego zameldowania, a w takiej sytuacji który Ośrodek powinien zapłacić - zameldowania czy zamieszkania ?
Art 10.3 ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych:
Zwłoki niepochowane przez podmioty, o których mowa w ust. 1, albo nieprzekazane publicznej uczelni medycznej albo publicznej uczelni prowadzącej działalność dydaktyczną i badawczą w dziedzinie nauk medycznych są chowane przez gminę właściwą ze względu na miejsce zgonu, a w przypadku osób pozbawionych wolności zmarłych w zakładach karnych lub aresztach śledczych – przez dany zakład karny lub areszt śledczy, z wyjątkiem zwłok osób, które uwolniły się z zakładu karnego lub aresztu śledczego, oraz osób, które przebywały poza terenem zakładu karnego lub aresztu śledczego, w szczególności w trakcie korzystania z zezwolenia na czasowe opuszczenie tego zakładu lub aresztu bez dozoru lub asysty funkcjonariusza Służby Więziennej.
Sprawieniem pogrzebu zajmuje się gmina miejsca zgonu osoby zmarłej i zazwyczaj brak jest podstaw do zwrotu kosztów. Dotyczy to wszystkich zmarłych.
grand

Napisano: 28 lis 2016, 13:32

Myślę bo ta osoba nie jest osobą bezdomną miała miejsce zamieszkania tam było jej centrum życiowe
Iga2

Napisano: 28 lis 2016, 13:35

To niestety nie ma znaczenia czy była bezdomna czy nie.
Xman

Napisano: 28 lis 2016, 15:59

No i tu mam problem, bo gmina na terenie której zmarła ta osoba chce ode mnie zwrotu środków za sprawienie pogrzebu....
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2016, 16:05

Problem masz ale czy tamta gmina wcześniej kontaktowała się z Tobą ,ze jest tak problem bo normalnie tak powinno być ,a czy ta osoba nie miała krewnych którzy by ze swojego ubezpieczenia ponieśli koszty pogrzebu.
Ja bym osobiście nie zwracała kosztów to nie była osoba bezdomna.
Iga2

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x