czy należy mi sie stały zasiłek - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 27 lis 2016, 15:13

sama wychowuję dwójke dzieci i pobieram na nie alimenty 1000 zł miesięcznie, do tego dochodzi rodzinne teraz to będzie 248 zł na miesiąc. Dostałam na komisjii umiarkowany stopień inwalidztwa, czy z opieki należy mi się zasiłek stały z powodu mojej choroby, zaznaczam że nigdzie nie pracuję. Podobno mój dochód przekracza kryterium dochodowe (!!!) i mi się nie należy. ale ja nie mam żadnego dochodu. Czy ktoś mi pomoże i poradzi czy tak jest.
Jola Kw.

Napisano: 27 lis 2016, 17:03

Witam!!! Myślę, że raczej nikt nie pokusi się aby jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Dane które są podane mogą być nie kompletne np: może Pani mieć grunty lub pomoc finansową. Jedynym rozwiązanie jest złożenie wniosku o zasiłek stały z tyt. niepełnosprawności i poczekać na decyzję OPS w której powinno być uzasadnienie przyznania, bądź nie, wnioskowanego świadczenia. Pozdrawiam :)
maszanti

Napisano: 27 lis 2016, 17:23

Nic więcej nie mamy ani pola ani żadnych zasiłków z opieki tez nie pobieram, jest jak napisałam. Może ktoś mi odpowie czy jest szansa na ten stały zasiłek.
Jola Kw.Wed

Napisano: 27 lis 2016, 21:22

Czy masz dodatek mieszkaniowy i energetyczny, bo to też jest dochodem w OPS.
Składaj, tylko tak możesz się przekonać. Nic nie tracisz.
Gość

Napisano: 27 lis 2016, 22:35

Proszę państwa powtarzam nie mam nic innego. to należy mi się ten zasiłek czy nie? Problemem jest to ze te alimenty na dzieci i ich rodzinne ma to być mój dochód który przekracza widełki, ale to są przecież dochody moich dzieci. Proszę tylko napiszcie czy dlatego może być odmowa.
Jola Kw.

Napisano: 27 lis 2016, 23:03

jeśli masz 1248 zł na trzy osoby to należy ci sie zasiłek stały w kwocie 98 zł miesięcznie
abc

Napisano: 28 lis 2016, 2:22

Jola Kw. pisze:Proszę państwa powtarzam nie mam nic innego. to należy mi się ten zasiłek czy nie? Problemem jest to ze te alimenty na dzieci i ich rodzinne ma to być mój dochód który przekracza widełki, ale to są przecież dochody moich dzieci. Proszę tylko napiszcie czy dlatego może być odmowa.
ale Ty jesteś opiekunem prawnym dzieci, mieszkacie razem czyli prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, i to jest liczone jako wasz wspólny dochód, takie są przepisy,
Jeśli nie masz dodatku mieszkaniowego i energetycznego to jest to kwota jaką podała ABC, jeśli masz dodatek mieszkaniowy do czynszu i energetyczny to od kwoty zasiłku stałego odejmuje się te dodatki, może zasiłek stały może wynieść aż 30zł albo zero,
Gość

Napisano: 28 lis 2016, 9:11

Gościu a Ty cierpisz na bezsenność pisać po drugiej w nocy to jakieś chore.
Iga2

Napisano: 28 lis 2016, 18:17

Abc napisał ze należy Ci się stały w wysokości 98 zł miesięcznie, ale to tak nie jest gdyż TWOJ dochód - 1298 zł jest wyższy od kryterium dochodowego. Dlatego tez odmowa, tak to już jest.
Marika gops

Napisano: 29 lis 2016, 8:58

Alimenty są dochodem dzieci. Rodzinne też nie jest dochodem rodziny - w systemie zaznaczamy że dochód dzieci. Było to już poruszane na forum. Nam kiedyś jakaś kontrola zarzuciła, że matka biorąc rodzinne miała odmowę na stały. Więc jednak się należy w tym przypadku.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x