zgon podopiecznego po wypłacie ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 06 lis 2023, 1:06

Krzysztof pisze:
03 lis 2023, 18:22
jollaa pisze:
03 lis 2023, 14:47
świadczenie pielęgnacyjne przysługuje w związku ze sprawowaną opieką nad osobą niepełnosprawną. Skoro osoba niepełnosprawna zmarła, to opieka była sprawowana do dnia zgonu. Za pozostałe dni robimy do zwrotu.
Bardzo prostolinijne rozumowanie.
Przepisem, który stanowi podstawę do uznania wypłaconego świadczenia za świadczenie nienależnie pobrane jest wyłącznie przepis art. 30 ust. 2 pkt. 1) ustawy o świadczeniach rodzinnych i proszę nie udowadniaj, że słoń ma trąbę nad swoim ogonem, a nie między kłami
Trzeba umieć odróżnić nienależnie pobrane świadczenie od świadczenia nienależnego i w rezultacie sprostać zadaniu wyegzekwowania tego które wypełnia przesłanki art. 30 uśr
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0BFEF ... %20pobrane.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 06 lis 2023, 9:08

googoo113 pisze:
02 lis 2023, 13:04
proszę o podpowiedź z czego to wynika? dlaczego nie ma do zwrotu za dni, w których osoba opiekująca się nie sprawowała opieki?
Z art. 30 uosr. Masz definicje świadczeń nienależnie pobranych, w przypadku śmierci po wypłacie nie zachodzi żadna z nich.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 lis 2023, 14:34

Krzysztof pisze:
03 lis 2023, 12:03
googoo113 pisze:
02 lis 2023, 13:04
proszę o podpowiedź z czego to wynika? dlaczego nie ma do zwrotu za dni, w których osoba opiekująca się nie sprawowała opieki?
Wynika to wprost z treści przepisu art. 30 ust. 2 pkt 1) ustawy o świadczeniach rodzinnych
żeby wypłacone przed śmiercią podopiecznego świadczenie uznać można było za NPŚ musiałaby najpierw zaistnieć okoliczność powodująca ustanie prawa do świadczenia (np. śmierć podopiecznego), organ nie miał informacji o zaistniałym fakcie i wypłacił świadczenie.
Czy w dniu 25 dokonałaś wypłaty "mimo zaistnienia" np. zgonu - NIE , więc nie można mówić o NPŚ
p.s.
oczywiście zgon podopiecznych winien być ujęty w pouczeniu decyzji przyznającej ŚP - wówczas można mówić o precyzyjnym i prawidłowym pouczeniu świadczeniobiorcy o konieczności informowania organu o innych zmianach (w pouczeniu zgon) mających wpływ na prawo do świadczeń

Za kilka dni mam właśnie taką sprawę w sądzie - organ żąda ode mnie zwrotu za cztery dni w sytuacji, gdy wypłata nastąpiła do 10 dnia miesiąca a zgon mojej mamy nastąpił cztery dni przed końcem miesiąca.
Właśnie wróciłem z WSA - sąd uchylił obie dotychczas wydane decyzje i umorzył sprawę NPŚ.
Jest to kolejna sprawa o NPŚ, którą wygrałem, tym razem przed sądem i dotyczyła bezpośrednio mojej osoby. Poprzednie sprawy z pozytywnym finałem dla innych opiekunów, kończyły się na etapie Kolegium.
Teraz czekam na ruch SKO, jeśli gamonie skasują dzisiejszy wyrok to na ostateczne rozstrzygnięcie musiałbym czekać około 1-2 lat.

Z tego co sąd wskazał organ nie miał prawa wydać decyzji o NPŚ na podstawie przepisów z art. 17 u.ś.r. (nieprzysługiwanie ŚP za okres po zgonie, prawo do ŚP w związku z rezygnacją z pracy w celu sprawowania opieki - gdy cel ustał, ŚP podzielne, wydanie decyzji zmieniającej z krótszym terminem przysługiwania ŚP itp., ponieważ jedynym przepisem, którego jednoczesne spełnienie każdej z wymienionych w przepisie przesłanek należało wykazać jest art. 30 u.ś.r.
Poza tym pouczenie zawarte w decyzji (przyznającej ŚP) w formie zacytowania przepisów art. 30 oraz art. 25 u.ś.r. jest nieskuteczne i nie prawidłowe.
Wystarczy umieć czytać i pisać oraz z przeczytanej treści wyciągać logiczne wnioski.
i jeszcze coś, ale to już pochwalę się po otrzymaniu wyroku wraz z uzasadnieniem lub ukazaniu się uzasadnienia w Bazie Orzeczeń
Nie wykluczam (w ramach lekcji - jak nie pisać uzasadnienia w sprawie NPŚ) zamieszczenia tutaj na forum skanów obu decyzji uchylonych przez sąd - tj. decyzji OPS oraz SKO

~Tom,
~Szarak
Dzięki za pozytywne komentarze i podpowiedzi.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x