zgon wnioskodawcy i nienależnie pobrane
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR
- Kontakt:
zgon wnioskodawcy i nienależnie pobrane
Miał ktoś z Was może podobną sytuację i wesprze mnie radą? Wnioskodawca zmarł w czerwcu. informacja dotarła do nas dopiero dziś, a dodatek mieszkaniowy za lipiec został już przekazany na konto spółdzielni. Co teraz? Decyzję wygaszę, ale co z dodatkiem za lipiec? W składzie rodziny była jeszcze żona zmarłego i dwóch pasierbów. Od kogo żądać zwrotu?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: zgon wnioskodawcy i nienależnie pobrane
ja zazwyczaj piszę pismo do zarządcy o zwrot dodatku w związku ze zgonem wnioskodawcy...i oddają bez problemu...wiem, zarządca nie jest stronąGOPS85 pisze: 13 lip 2022, 14:01 Miał ktoś z Was może podobną sytuację i wesprze mnie radą? Wnioskodawca zmarł w czerwcu. informacja dotarła do nas dopiero dziś, a dodatek mieszkaniowy za lipiec został już przekazany na konto spółdzielni. Co teraz? Decyzję wygaszę, ale co z dodatkiem za lipiec? W składzie rodziny była jeszcze żona zmarłego i dwóch pasierbów. Od kogo żądać zwrotu?

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
stroną nie jest to fakt , ale faktycznie dysponuje kasą więc problemów ze zwrotem nie powinien robićja zazwyczaj piszę pismo do zarządcy o zwrot dodatku w związku ze zgonem wnioskodawcy...i oddają bez problemu...wiem, zarządca nie jest stronąale u mnie nigdy problemu nie robili...wygaszałam decyzję i pismo do zarządcy o zwrot

są jeszcze inne rozwiązania :
1. jeżeli wnioskodawca miał rodzinkę to --> odpowiedzialność solidarna ( trzeba żądać postanowienia nabycia spadku i na tej podstawie żądać zwrotu nienależnie pobranego dodatku od rodzinki)
2. jeśli nie miał rodziny to wtedy zwrócić musi zarządca na podstawie 410 KC
tak czy siak ktoś oddać musi

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc. Kontaktowałam się już z zarządcą nieruchomości i jak tylko wygaszę decyzję i wyśle mu oficjalne pismo, to zwróci dodatek za lipiec. pozdrawiam
Oprócz zgon wnioskodawcy i nienależnie pobrane - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Ukraincy
Czy mam wydać decyzję odmowną?
zmiany
Wznowienie decyzji po uregulowaniu zaległości
młodziezowy ośrodek wychowawczy?
zaległości w opłatach
zaległości za śmieci brak zaległości za czynsz
kim jest dla was i ustawy:) inna osoba
Czy mam wydać decyzję? proszę o pomoc
Czy można tak wypłacić DM
zarządca-właściciel nieobecny
odmowa dodatku mieszkaniowego