piszę pismo do zarządcy o zwrot nienależnie pobranego dodatku i nigdy nie miałam problemu...zwracają ...
piszę pismo do zarządcy o zwrot nienależnie pobranego dodatku i nigdy nie miałam problemu...zwracają ...
Ja mam inną praktykę. Wychodzę z założenia (popartego szkoleniami), że skoro decyzja była wydana na wnioskodawcę, to tylko jego możemy ścigać o zwrot. To ON miał obowiązek zgłosić a nie zrobił tego. Zazwyczaj taki delikwent ma dług wobec zarządcy i jeszcze mamy zarządcę ścigać? Na ogół stawiają się na wezwanie, spisuję protokół i wydaję decyzję stwierdzającą wygaśnięcie i do zwrotu dodatek. Na szczęście takich spraw jest bardzo mało. Ale do każdej podchodzę indywidualnie. Czasami tak się nie da, więc wtedy dopiero rozmawiam z zarządcą i dochodzę do jakiegoś porozumienia.
tak...tylko wtedy delikwenta scigam...a jesli sie wyprowadził i nie podał nowego adresu to gdzie go mam znalezcMaxima pisze: ↑05 kwie 2023, 9:25Ja mam inną praktykę. Wychodzę z założenia (popartego szkoleniami), że skoro decyzja była wydana na wnioskodawcę, to tylko jego możemy ścigać o zwrot. To ON miał obowiązek zgłosić a nie zrobił tego. Zazwyczaj taki delikwent ma dług wobec zarządcy i jeszcze mamy zarządcę ścigać? Na ogół stawiają się na wezwanie, spisuję protokół i wydaję decyzję stwierdzającą wygaśnięcie i do zwrotu dodatek. Na szczęście takich spraw jest bardzo mało. Ale do każdej podchodzę indywidualnie. Czasami tak się nie da, więc wtedy dopiero rozmawiam z zarządcą i dochodzę do jakiegoś porozumienia.
tak, od strony formalnej jak najbardziej ponieważ zarządca nie jest stroną w postępowaniu.Wychodzę z założenia (popartego szkoleniami), że skoro decyzja była wydana na wnioskodawcę, to tylko jego możemy ścigać o zwrot.
no i tu pojawia się problem ponieważ nie da się wygasić decyzji która została w całości zrealizowana [ nie ma czego po prostu wygasić]Na ogół stawiają się na wezwanie, spisuję protokół i wydaję decyzję stwierdzającą wygaśnięcie i do zwrotu dodatek.
dlatego u nas wprowadziliśmy oświadczenia z 41 kpa do każdego wniosku co uważam jest dobrą praktyką ponieważ pozwala uniknąć wielu nieporozumień w przyszłościtak...tylko wtedy delikwenta scigam...a jesli sie wyprowadził i nie podał nowego adresu to gdzie go mam znalezc![]()