Wstrzymanie dodatku a dwa okresy przyznania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 kwie 2023, 9:30

Pani miała dodatek mieszkaniowy do 03/2023.
W marcu złożyła nowy wniosek więc ma przyznany nowy dodatek od 04/2023.
Teraz dostałam informację od zarządcy że pani nie wpłaciła należności za luty i marzec czyli ma zaległości ze "starej" decyzji.
Czy mam jej wstrzymać nowy dodatek mieszkaniowy? czy traktuję to jako zamkniętą sprawę i teraz musiałaby nie wpłacić za kwiecień i maj żeby jej wstrzymać od czerwca "nową" decyzję??
Proszę o podpowiedź.
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 06 kwie 2023, 9:45

marci pisze:
06 kwie 2023, 9:30
Pani miała dodatek mieszkaniowy do 03/2023.
W marcu złożyła nowy wniosek więc ma przyznany nowy dodatek od 04/2023.
Teraz dostałam informację od zarządcy że pani nie wpłaciła należności za luty i marzec czyli ma zaległości ze "starej" decyzji.
Czy mam jej wstrzymać nowy dodatek mieszkaniowy? czy traktuję to jako zamkniętą sprawę i teraz musiałaby nie wpłacić za kwiecień i maj żeby jej wstrzymać od czerwca "nową" decyzję??
Proszę o podpowiedź.
wydaje mi się, że stara decyzja juz się zakończyła a zaległości dotyczyły starej decyzji...może zadzwoń do zarządcy...może juz uregulowała skoro jej podbili wniosek... :? nowy dodatek to nowa sprawa...hmmm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 06 kwie 2023, 9:52

PYTANIE
Dnia 13.06. wpłynęła informacja od zarządcy domu - spółdzielni, że strona nie wniosła opłat kolejno za kwiecień i maj br. - wystąpiły zaległości.
Czy organ może rozpatrzyć wniosek złożony dnia 30.05.2022 r.?
Jak powinno wyglądać dalsze postępowanie w tej sprawie?
ODPOWIEDŹ
Organ realizujący zadania z zakresu u.d.m., powinien rozpatrzeć wniosek strony o przyznanie dodatku mieszkaniowego i podjąć rozstrzygnięcie w formie decyzji administracyjnej. Okoliczność posiadania zaległości w opłatach za mieszkanie nie stanowi przeszkody w ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego i nie wyklucza możliwości jego przyznania.
"Dodatkiem mieszkaniowym, którego wypłata może zostać wstrzymana, może być wyłącznie ten dodatek, w okresie wypłacania którego doszło do powstania zaległości w opłatach za lokal. Zaległości te muszą zatem powstać (a nie wyłącznie istnieć) w okresie, w którym osoba ta korzysta z dodatku przyznanego jej aktualnie realizowaną (wykonywaną) decyzją." (por. wyrok WSA we Wrocławiu z 21.02.2017 r., IV SA/Wr 11/16, LEX nr 2258472). Reasumując, w przedstawionym stanie faktycznym sprawy, organ realizujący zadania z zakresu u.d.m., powinien rozpatrzeć wniosek strony o przyznanie dodatku mieszkaniowego i podjąć rozstrzygnięcie w formie decyzji administracyjnej. Stronie postępowania może przysługiwać dodatek mieszkaniowy, jeżeli są w niej spełnione przesłanki, uprawniające do świadczenia, określone w przepisach szczegółowych u.d.m. Okoliczność posiadania zaległości w opłatach za mieszkanie nie stanowi przeszkody w ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego i nie wyklucza możliwości jego przyznania.
Osoba miała przyznany dodatek mieszkaniowy do dnia 31.05.2022 r. W dniu 30.05.2022 r. złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego na okres od 01.06.2022 r. do 31.12.2022 r.
w lexie znalazłam
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 06 kwie 2023, 9:57

Ze złożeniem nowego wniosku nie mam wątpliwości. Jak najbardziej może, tak praktykuję od lat.
Mam wątpliwości czy nowy dodatek powinnam od razu wstrzymać.
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 12 kwie 2023, 14:54

marci pisze:Ze złożeniem nowego wniosku nie mam wątpliwości. Jak najbardziej może, tak praktykuję od lat.
Mam wątpliwości czy nowy dodatek powinnam od razu wstrzymać.
Nowy dodatek trzeba by wstrzymać, gdyby w trakcie jego trwania nie płaciła przez dwa kolejne miesiące. W tym przypadku sprawa jest prosta - miała dodatek do końca marca, więc jak masz wstrzymywać dodatek, który zakończył się samoistnie? Gdyby miała zaległości za styczeń i luty to wtedy wstrzymujesz na marzec. Nowy dodatek nie ma nic do starego, więc po co masz go wstrzymywać? Gdyby teraz mając nowy dodatek powstały dwumiesięczne zaległości, to wstrzymujesz ten nowy dodatek.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x