Matka ,może miec ziemię. Ale jezeli cała rodzina ma 2 ha i jest to współwłasnosć, to niezaleznie od udziałów w niej poszczególnych członków rodziny, matce liczy sie, ze jest właścicielem 2ha i synowi tez sie liczy , że jest włascicielem tych samych 2 ha, co w sumie daje dochów z 4 ha.agawa pisze:zdaje się ,ze rozumiem ale pewnie źle tłumacze. No ale cóż to może tak- czy matka może mieć ziemie?
Taki KRUS na podstawie art 38 do podlegania ubezpieczeniu społecznemu może i wielokrotnie pomnożyc te ha.wwo pisze:Ja mam współwłasność 1/2 części i mam liczony dochód od tej połowy. W nakazie mam ujete 1/2 całości. Skoro po nakazach nie można mieć jasności, to może zaświadczenie z podatków. Raczej chyba z pow. 2ha nie można robić powierzchni 4ha?
Gdzie przeoczyłam ten zapis?wwo pisze:Przeoczyłaś zapis " w stosunku do wielkości udziałów" jak są zaznaczone te udziały poszczególnych właścicieli to dochód liczy się od tych udziałów. KRUS nie liczy dochodów tylko ustala prawo do podlegania ubezpieczeniu. I tak na zdrowy chłopski rozum z tej jednej ziemi nie da się wycisnąć podwójnych dochodów, tylko dlatego, że jest dwóch właścicieli.