ziemię ma osoba wymagająca opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 09 lut 2016, 13:01

Jeżeli jesteś rzeczywiście pracownikiem OPS, skończ Waść. Oszczędź wstydu tej instytucji.
ramonka

Napisano: 09 lut 2016, 13:25

agawa pisze:zdaje się ,ze rozumiem ale pewnie źle tłumacze. No ale cóż to może tak- czy matka może mieć ziemie?
Matka ,może miec ziemię. Ale jezeli cała rodzina ma 2 ha i jest to współwłasnosć, to niezaleznie od udziałów w niej poszczególnych członków rodziny, matce liczy sie, ze jest właścicielem 2ha i synowi tez sie liczy , że jest włascicielem tych samych 2 ha, co w sumie daje dochów z 4 ha.
zgaga

Napisano: 09 lut 2016, 13:51

zgaga dzięki!!!! ramonka! ja chciałem się upewnić tylko czy ziemię liczę matce i synowi ,złośliwość nie jest dobrym doradcą dla tych co potrzebują pomocy! Jeżeli nie chcesz pomagać to nie obrażaj ,jak bym był tak umny jak ty to bym nie pytał!!!!
Dzięki wszystkim którzy pomagają bez złośliwości!!!!!
agawa

Napisano: 09 lut 2016, 15:00

Ja mam współwłasność 1/2 części i mam liczony dochód od tej połowy. W nakazie mam ujete 1/2 całości. Skoro po nakazach nie można mieć jasności, to może zaświadczenie z podatków. Raczej chyba z pow. 2ha nie można robić powierzchni 4ha?
wwo

Napisano: 09 lut 2016, 16:02

wwo pisze:Ja mam współwłasność 1/2 części i mam liczony dochód od tej połowy. W nakazie mam ujete 1/2 całości. Skoro po nakazach nie można mieć jasności, to może zaświadczenie z podatków. Raczej chyba z pow. 2ha nie można robić powierzchni 4ha?
Taki KRUS na podstawie art 38 do podlegania ubezpieczeniu społecznemu może i wielokrotnie pomnożyc te ha.
A jesli chodzi o dochódy, to
kc Art. 207. Pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają współwłaścicielom w stosunku do wielkości udziałów; w takim samym stosunku współwłaściciele ponoszą wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną.
zgaga

Napisano: 09 lut 2016, 16:20

"zgaga" to co piszesz to jest bzdura do potęgi. 2ha to 2ha, a nie 4ha.
Gość

Napisano: 09 lut 2016, 16:25

W jakim przypadku?
Jesli chodzi o dochód to myślę, ze w nie jednym ośrodku do rodzinnego, osobie z ułamkowej części liczą za całosć.
zgaga

Napisano: 09 lut 2016, 16:27

Przeoczyłaś zapis " w stosunku do wielkości udziałów" jak są zaznaczone te udziały poszczególnych właścicieli to dochód liczy się od tych udziałów. KRUS nie liczy dochodów tylko ustala prawo do podlegania ubezpieczeniu. I tak na zdrowy chłopski rozum z tej jednej ziemi nie da się wycisnąć podwójnych dochodów, tylko dlatego, że jest dwóch właścicieli.
wwo

Napisano: 09 lut 2016, 17:20

wwo pisze:Przeoczyłaś zapis " w stosunku do wielkości udziałów" jak są zaznaczone te udziały poszczególnych właścicieli to dochód liczy się od tych udziałów. KRUS nie liczy dochodów tylko ustala prawo do podlegania ubezpieczeniu. I tak na zdrowy chłopski rozum z tej jednej ziemi nie da się wycisnąć podwójnych dochodów, tylko dlatego, że jest dwóch właścicieli.
Gdzie przeoczyłam ten zapis?
I tak nie da sie wycisnąc podwójnych dochodów, tylko dlatego, że jest dwóch właścicieli, tak nie da sie, zeby kazdy współwłaściciel czuł się włascicielem całości i ją obrabiał, tak jak traktuje sprawę KRUS. I dla nich odziedziczyłam 6 arów a stałam sie właścicielką 70. Ja rozumiem podleganiu obowiązkowemu ubezpieczeniu, ale w oparciu o faktyczny stan posiadania.
zgaga

Napisano: 09 lut 2016, 17:35

???
Swoje żale wyjaśnij sobie z KRUS.
Tu jest forum OPS i nie pisz bzdur.
Gość

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x